Kezdőlap » Növények » Csombormanta

Csombormanta

Csombormentát a korai középkorban szokatlan célra ajánlották. Egy német filozófus és természetvizsgáló szerint ha a növény meleg hamujával fuldokló méheket beborítunk, azok „egy fertály óra elteltével visszanyerik életöket”. Aztán, hogy a fuldokló rovarokat miért kéne életre kelteni, az a mai napig nem derült ki.

Amit viszont megállapítottak és értelemet is nyert az a csombormenta köptető, köhögéscsillapító, emésztést javító és rovarriasztó hatása.
A mentafélék közül a csombormenta talán a legillatosabb. Főzete remek köhögésre és váladék oldásra. Mentol tartalma miatt, akár a borsmenta remekül nyugtatja az emésztőrendszert, bár attól gyengébb.

Köhögésre is, és gyomornyugtatóként is hatásos főzetet készíthetünk, ha 2 kávéskanálnyi szárított csombormentát 15 percig áztatunk egy csészényi vízben.. A mentáéhoz hasonló kissé kesernyés, de kellemesen hűsítő hatású italból napi két alkalommal fogyasszunk.
A csombormenta taszító hatással van a bolhákra, kullancsokra, legyekre, szúnyogokra. A rovarriasztók egyik összetevője a csombormentaolaj. A porított növénnyel dörzsöljük be bőrünket, vagy keverhetjük testápoló krémhez is a rovarriasztáshoz. Háziállataink nyakörvére csombormentával töltött kis vászonzacskót akaszthatunk, bolhariasztó nyakörv helyett.

Sokan veszélyesnek tarják a csombormentát, azt gondolják végzetes hatású. A növény olajából kis mennyiség, akár egy kanálnyi valóban végzetes lehet, de a szárított növény nem veszélyes. Az ajánlott dózisban biztonsággal használható kivéve terhes és szoptató nők számára.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért épp teával oltsuk a szomjunkat?

A tudósok felfigyeltek arra, hogy a teaszertartást gyakorló japán nők milyen magas életkort érnek el. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük