Kezdőlap » Kert » “Csináldmagad” kert, ezernyi örömmel

“Csináldmagad” kert, ezernyi örömmel

Annak dacára, hogy sokan vidéken, kertes házban nőnek fel, ahol mindig része volt az életnek a kert, a saját zöldség, gyümölcs, és az azzal járó munka, a saját tulajdonú kertes házak felépítése után mégse természetes sokakban a saját háztáji gondolata. Talán mert gyerekként a kapálás, gyomlálás, ásózás nem igazán felemelő élmény, és nem mindenki akar újra ezzel az élménnyel találkozni. Általában néhány gyerek után merül fel az ötlet, hogy jó lenne mégis valami saját termés, akár gazdasági, akár egészségvédelmi okokból. A legelső növény, ami termesztendőként felmerül általában a paradicsom. Több okból is, egyrészt a boltokban elég sokáig, olykor nyár közepéig elég drága néha éretlen, íztelen, másrészt pedig egy szívós egyszerűen nevelhető zöldségféle.

Az ötletet követi a megvalósítás. Érdemes a helyi piacon keresni olyan őstermelőt, akitől már korábbi vásárlások kapcsán kialakult a bizalom, és tőle vásárolni lehetőleg többféle fajtájú, erős egészséges palántákat, és a nevelés során ki lehet tapasztalni mely fajták hozzák a legjobb termést és melyik ízlik legjobban a családnak. Az őstermelők 40-50-100 Ft-os áron árulnak palántákat, így 2-3 kg bolti paradicsom áráért meg lehet alapozni a későbbi bőséges termést. Szükséges az előkészítés, ásás, gyomlálás, 20-25 db palántához kell egy legalább 3×3 méteres terület minimálisan. Az ültetés után viszont folyamatos gondozást igényelnek a növények, mivel a növekedéssel párhuzamosan célszerű felkötözni, kapálni, gyomlálni és mindenekelőtt locsolni.
De leírhatatlan az élmény, amikor az első érett paradicsomokat a család közösen elfogyasztja. Kis odafigyeléssel 20-25 palánta 35-40 kilogrammnyi paradicsomot is hozhat, azaz néhány ezer forintnyi befektetés (palánták ára, táp és a locsolásra fordított víz) valamint a ráfordított munka árán jelentős hasznot hozhat. De a legfontosabb mégsem az anyagi előny, hanem az a tudat, hogy valóban vegyszermentes és igazi paradicsom az, amit ehet a család, érett és paradicsom ízű paradicsomot. Mint gyerekkorban.

Ha az első lépések sikert hoznak általában már nincs megállás, megjelennek más viszonylag könnyen termeszthető növények is, így a sóska, a paprika, zeller valamint a fűszernövények, a kakukkfű (ami dísznövénynek is csodálatos), a citromfű, rozmaring, bazsalikom, menta, sárgarépa, saláta is a saját kertben. A kiskert a növények fajtájának bővülésével igényli a, de a füves kert egy töredékének kiskertté történt átalakítása nem jelent annyi áldozatot a későbbi örömök és hasznosság tükrében.

Nem elhanyagolható az az érv sem, hogy a főzésnek egész más hangulatot, ízt ad a kertből, frissen szedett, vagy saját szárított fűszer használata.
A kerti munka pedig a gyerekkori szükséges, kínlódásból pihentető, kikapcsolódássá változik, ami feltölt és a fejlődő, termő növényeket látva igazi örömet, boldogságot tud okozni, mindamellett hogy a család zöldségszükségletének java részét biztosítani lehet némiképpen olcsóbban, de mindenképpen egészségesebb forrásból.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük