Kezdőlap » Növények » Csalán

Csalán

A csalán az egyik igen széles körben használható növényünk. Az ember már az előtt is használta, mielőtt megismerte volna gyógynövényként. Dániában bronzkori sírokban találtak csalánból szőtt halotti lepleket. Gyapjú hiány idején állítólag Németországban újra használni kezdték a csalánszövetet.

Gyógyászati felhasználása is hosszú évszázadokra nyúlik vissza. A görögök a levelet skorpiócsípésre, kígyóharapás kezelésére alkalmazták, belsőleg pedig növényi mérgezések gyógyítására használták. Hideg vidéken a római katonák úgy melegítették fel testüket, hogy csalánlevelekkel ostorozták magukat. Így alakult ki a köszvény és az ízületi bántalmak csalánnal történő kezelése. Vizsgálatok később kimutatták, hogy a csalánlé és a csalántea köszvényes fájdalmakat enyhíti. Ugyancsak hatásos vizelethajóként és a menstruációs fájdalmakat is csökkenti. Ajánlják magas vérnyomás ellen is a csalánfőzetet, ezt azonban terápiaként csak az orvosunkkal egyeztetve alkalmazzuk. A C-vitaminban gazdag növénnyel a skorbutot kezelhetjük hatásosan.

2 teáskanálnyi szárított csalánt áztassunk 10 percig egy csésze (1,5 dl) forró vízben és kellemes, melegségérzetet keltő italt kapunk. Naponta legfeljebb két csészényit fogyasszunk a főzetből. Nagy mennyiségű csalán fogyasztása gyomorpanaszokat eredményezhet. Terhes és szoptató nők, és akik vizelethajtót szednek, semmilyen formában ne fogyasszanak csalánt.

A csalán az Urtica faj egyike, mely növénycsalád nevét a latin uro, vagyis égni szóból kapta. Éget is, de nagyon, ezért szedésekor érdemes kesztyűt és hosszú ujjú ruhát viselni. A levelek irritáló hatása főzés vagy párolás során megszűnik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért épp teával oltsuk a szomjunkat?

A tudósok felfigyeltek arra, hogy a teaszertartást gyakorló japán nők milyen magas életkort érnek el. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük