Kezdőlap » Családi élet » Családon belüli erőszak a lelki terror?

Családon belüli erőszak a lelki terror?

A családon belüli fizikai bántalmazás mellett, a lelki terror is büntetendő, bár ebben az esetben sem szólnak az áldozatok. Legtöbbször nem is tudják, hogy mi történik velük. Bizonyítani viszont, szinte lehetetlen. A “bántalmazók”, a legtöbb esetben, nincsenek tudatában annak, hogy mit csinálnak. Sérült emberek, akik maguk is bántalmazottak voltak. Feltehetőleg, gyermekkorukban. Bizonyos mintát követve, egy idő után a viselkedésük alapjává válik, ez a fajta stílus.

Ezek közül négy példa :
– Miért ide teszed? Miért ezt vetted fel? Miért nem vettél nekem….? Miért nincs kivasalva a ….? stb….
– Jaj, már megint kezded? Jaj, miről beszélsz, nem érdekel? Jaj, ezt meg honnan veszed? stb…..
– Te buta vagy, ne szólj bele. Nem vagy jó háziasszony. Szerencsétlen hülye vagy. stb….
– Csak vicceltem, miért kell ezen megsértődni? Csak segíteni akartam. Persze, minden rossz amit én csinálok. stb….

Gondolnánk, hogy akivel így bánik a társa, vagy a szülő- nevelője, az előbb vagy utóbb, de kikéri magának. Sajnos ez nem történik meg. Ott bántják az embert, ahol a legsebezhetőbb. Ilyenkor, természetes reakció a befele fordulás, ami depresszióba fog lassan átváltani. Ez lehetőséget ad, a fokozottabb, erőteljesebb sérelmekre. Ez addig folytatódik, míg a bántalmazott összeomlik, és függővé válik a bántalmazótól, hiszen pont neki akar megfelelni.
Amikor a gyermek az áldozat, az a lehető legrosszabb, mert neki lehetősége sincs felismerni, hogy bántják, természetesnek veszi, hiszen feltétel nélkül bízik- hisz a szülőben.
Tulajdon képen, egy uralkodáson alapuló viselkedés formáról van szó és ennek különböző fajtáiról. Látványos és gyorsan felismerhető, mikor a férfi ez a személy, de a családok, kapcsolatok nagy többségében a nők a lelki terror nagy mesterei.
Az, aki felismeri ezt a jelenséget a környezetében, kiáltson segítségért és, (ha teheti) lépjen ki az elnyomott szerepből, mert nagyon komoly betegséggé fajulhat az állandó önbizalom hiány. Évekig, évtizedekig lehet zsarnokoskodni valaki felett, míg az illető az öngyilkosságba menekül.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válás gyermekszemmel

A válás intézménye kis hazánkban elfogadott, sőt megszokott jelenséggé vált. Évi 45 ezer regisztrált házasságkötésre …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük