Kezdőlap » Adózás » Családi adókedvezmény

Családi adókedvezmény

A mai világban nagyon fontos kérdés a megélhetés, és különösen érinti, ez a probléma azokat a családokat ahol vannak gyermekek. Szerencsére a családok anyagi helyzetét megkönnyíti valamelyest, az a lehetőség, hogy igénybe vehetik a családi adókedvezményt.

Érdemes tudni azt, hogy ezt a kedvezményt 2014-ben a két gyermekes egykeresetű, illetve a három gyermekes többkeresetű családokra vonatkozik, azaz e családok vehetik igénybe. Amennyiben mindkét szülő dolgozik, az összjövedelmükből levonható a kedvezmény, de felső határ 33 % lehet, a lényeg az, hogy nemcsak a személyjövedelmi adó csökkenthető, hanem a nyugdíjjárulékból és az egészségbiztosítás összegéből is le lehet faragni egy keveset. Az pontosság kedvéért összegezhető a következő:16 százalékos szja + 10 százalékos nyugdíjjárulék + 7 százalék egészségbiztosítás.

Természetesen figyelni kell arra, hogy időben adjuk be a megfelelően kitöltött formanyomtatvány. Az igénylést mindenképpen az adóbevallást megelőzően kell megtenni, vagy legkésőbb egy időben adható át az adókedvezmény igénylése és az adóbevallás.
Rendkívül fontos a határidő betartása, hiszen a családjelentős összegtől esik el, ha kicsúszunk a határidőből, mivel a munkáltató nem tudja elfogadni a beadott családi adókedvezményre vonatkozó igénylésünket, még ha hibátlanul és helyesen van is kitöltve.

A kormány a családi adókedvezményt valószínűleg nemcsak a családok anyagi helyzetének jobbításáért vezette be, de lehetséges, hogy ez ösztönzőként hat majd a fiatal és kevésbé fiatal szülőkre, hogy vállaljanak több gyermeket, hiszen minél több gyermek születik a családban a kormánytámogatása is nagyobb és nemcsak a családi adókedvezmény formájában.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Betegség után is jár adókedvezmény!

Ma már egyre többen tudnak róla, hogy hosszabb, vagy tartós betegség után is igénybe vehető …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük