Kezdőlap » Fitnesz » Crossfit: kezdőknek nem ajánlott

Crossfit: kezdőknek nem ajánlott

A crossfit edzésmódszer az USA-ból származik: speciális katonai egységek tagjai használták a kondíciójuk javítására. Először a rendőrségnél, és a tűzoltóságnál vették át a módszert, ami később a sportolók, atléták körében is népszerűvé vált. A crossfit intervallumos edzés, erősítő edzés, és gimnasztikai elemek intenzív kombinációja. A crossfit edzéseken saját testsúlyos gyakorlatok (haladóknak súlymellényben végezve), és különféle eszközökkel, például medicinlabda, gyűrű, homokzsák, autógumi segítségével végzett gyakorlatok egyaránt előfordulnak.

A crossfit a fizikai teljesítőképességet több szempontból is növeli. Javítja az állóképességet, a teljesítményt, a gyorsaságot, a koordinációt, az egyensúlyt, a rugalmasságot, a pontosságot, illetve növeli az izomerőt. A funkcionális edzés során elért fittség tehát rendkívül széleskörű, és minden értelemben felkészíti a sportolót a hétköznapok fizikai kihívásaira, feladataira.

Aki nem rendelkezik sportmúlttal, vagy már hosszú ideje nem végzett testmozgást, nem ajánlott átmenet nélkül belekezdenie a crossfit edzésekbe: az első alkalmat néhány hetes alapozási szakasz előzi meg. Az alapozási időszakban végezhetünk például erő-állóképességi köredzéseket. A crossfit a fizikai fittség összes területén követelményeket állít fel, melyeket nem szabad alábecsülni. Még a tapasztalt sportolóknak is meg kell küzdeniük azzal, hogy a crossfit edzés során elérik a teljesítőképességük határait.

A crossfit edzés után rendkívül fontos a megfelelő regenerációs szakasz: a pihenési idő során az extrém terhelést teljes mértékben ki kell hevernie a szervezetünknek, és erőt gyűjtenie a következő alkalomra. A regenerációs idő betartásával, és a gyakorlatok helyes kivitelezésével minimálisra csökkenthető a sérülésveszély.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szabadtéri sport télen is: a fülek védelme a hidegebb hónapokban

Az őszi, és téli hónapok hidegebb időjárásában a fülek védelme külön odafigyelést igényel. A füleink …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük