Kezdőlap » Látnivalók » Bukarest

Bukarest

A XIV. században a törökök felett aratott győzelmét követően Öreg Mircea havasalföldi fejedelem megalapította Bukarestet. A XIX. század második felében, immár az egyesített Románia fővárosaként a település kitartó fejlődési pályára állt. A két világháború között gyakran nevezték ” Kis Párizsnak”.

Drakula udvara
A város egyik legrégebbi épülete a XIV. századból való Régi Fejedelmi Udvar (Curtea Veche). Nemsokkal az elkészültét követően masszív erődítménnyé építette át a hírhedt Karóbahúzó Vlad, közismertebb nevén Drakula Gróf. Az elkövetkezendő évszázadok során többször átalakították, de 1775 – ben az új palota megépülésével sokat veszített jelentőségéből. A Régi Fejedelmi Udvarban manapság az épület történetét bemutató múzeum várja a látogatókat. Közvetlen szomszédságában találjuk Bukarest legrégebbi ma is álló templomát, a Szent Antal templomot.
A város legnagyobb kiterjedésű bukaresti parkban található a Falmúzeum, Románia legnagyobb becsben tartott skanzenje. Az európai viszonylatban is párját ritkító intézmény 1936 – ban épült. A kiállítás gerincét az ország megannyi szegletéből származó csaknem háromszáz falusi építmény alkotja. Találunk köztük templomokat, lakóházakat, gazdasági épületeket, malmokat, sőt hagyományos falusi kocsmákat is.
A város északi részében élló Diadalív a Párizst idéző bukaresti épületek sorát gazdagítja. Eredetije nem sokkal Románia függetlenségének kikiáltását követően épült, akkor még fából.
Az I. világháború után, 1922 – ben egy jóval tekintélyesebb méretű építmény került a helyére.
A ma látható diadalív Petre Antonescu 1936 -os munkája és azoknak a román katonáknak az emléke előtt tiszteleg, akik a különböző háborúkban harcoltak.Párizs megfelelőjéhez való hasonlatosságában az ország hagyományos franciabarátsága tükröződik. A 25 m hosszú és 11,5 m széles téglalap alaprajzra épült 27 méter magas Diadalívet román szobrászművészek, köztük Dimitrie Paciurea pazar alkotásai díszítik.
A bukaresti királyi palota a XIX. század elején épültés éveken keresztül az államhatalmi szervek székházaként, valamint az uralkodói család téli rezidenciájaként működött. Az 1926 – ban bekövetkezett tűzvészt csupán a márványlépcsők vészelték át, a palota napjainkban is látható végleges arculatát a restauráló nyomán nyerte el. A II. világháborúban az épületet 80 német bombatalálat érte. A világégés után itt rendezték be a Nemzeti Művészeti Múzeumot, ahol különleges festészeti gyűjtemény várja a látogatókat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük