Kezdőlap » Betegségek » Bipoláris zavar

Bipoláris zavar

A bipoláris zavar – korábbi nevén mániás depresszió – egy olyan két pólusú hangulati zavar, melyben a depressziós, illetve mániás vagy hipomániás epizódok váltakoznak. A beteg átélhet teljesen tünetmentes időszakokat is, de mivel ciklikus lefolyású a betegség, ezért az epizódok ismét jelentkezni fognak bizonyos időközönként. A bipoláris zavar nem gyógyítható, de kezelhető.

Megfelelő gyógyszeres kezelés, illetve pszichoterápia mellett a beteg teljesen tünetmentes lehet és teljes értékű életet élhet. A pozitív hozzáállás, az orvosokkal és pszichológusokkal való együttműködés, illetve az önfejlesztésre fordított energiabefektetés elengedhetetlen feltétele a betegség leküzdésének és kontrollálásának. Depresszív időszakokban a beteg lehangolt, negatív gondolatok vannak túlsúlyban, elveszti a realitástudatát, intenzív bűntudat és önvád gyötri. Ezzel szemben mániás vagy hipománis időszakokban felhangolt, energiával teli, rendkívül kreatív és tettre kész. Az alvásigény csökken, meggondolatlanul költekezik, nincs tisztában tetteinek következményeivel.

Gyakran szorul kórházi ellátásra. Súlyos esetekben pszichotikus tünetek is társulnak a klasszikus tünetegyütteshez, ilyenkor téveszmék, hallucinációk is jelentkezhetnek. A beteg elveszti kapcsolatát a valósággal, gyakran képtelen ellátni önmagát, vallásos, politikai vagy szexuális tévtartalmakról számol be. Egy úgynevezett kevert epizód is előfordulhat, ekkor a depressziós és a mániás tünetek egyszerre jelentkeznek, erre a időszakra aktivitásfokozódás jellemző, mely ingerlékenységgel, rosszkedvvel társul.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bőrbetegségek és a vércsoport összefüggése

Sajnos nagyon kevés az információnk a bőrbetegségek és a vércsoportok közötti összefüggésekről! Viszont azt tudjuk,hogy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük