Kezdőlap » Baba-mama » Beszoktatás a bölcsődébe

Beszoktatás a bölcsődébe

A gyermek bölcsődébe kerülését, a beszoktatás időszakát minden család, szülő, és gyermek másként éli meg. Annak érdekében, hogy ez az időszak minél kevésbé terhelje meg érzelmileg a családot, illetve a gyermeket, fontos néhány dolgot szem előtt tartani.

Ahhoz hogy a beszoktatás sikeres legyen, első lépésként a szülőknek kell felkészülni érzelmileg arra, hogy a gyermeküket -ha csak rövid időre is- kiengedjék a családi fészekből. Az elengedés, nagyon nehéz “feladat” a szülők számára, azonban abban az esetben, ha a gyermek érzi azt, hogy a szülő megbízik a kisgyermeknevelőben, legtöbb esetben a gyermek is bizalommal fordul a nevelők felé.

Sikeres beszoktatás záloga lehet a szülők, és a kisgyermeknevelők szoros együttműködése. Igyekezni kell a szülőnek a gyermekről minden fontos információt átadni, így annak birtokában, a kisgyermeknevelő tudja, hogyan szólítsa a gyermeket, mi a beceneve, hogyan tudja megnyugtatni a gyermeket ha szükséges, mi a kedvenc játéka, mit eszik meg szívesen, stb.

A gyermek felkészítése is szükséges a zökkenőmentes beszoktatás érdekében. Mikor megtudja a család, hogy a gyermek bölcsődbe kerül, igyekezzenek több alkalommal elsétálni a bölcsőde felé, meséljenek a gyermeknek mindarról, ami a bölcsődében történni fog vele. Természetesen mindig a pozitívan tüntessék fel a bölcsődét, és soha ne használják nevelési célzattal. Ebben az időszakban már igyekezzenek a gyermek napirendjét a bölcsődei napirendhez közelíteni, így segítve a gyermekük adaptációját.

A beszoktatáskor mindig fel kell készíteni a gyermeket azokra az eseményekre, ami nap-nap után történni fog vele. Mindig el kell mondani, hogy mi történik a bölcsődébe, és korrekten tájékoztatni kell arról is, hogy a szülő egy idő után elmegy. Hagyni kell elegendő időt a beszoktatásra, ezért a szülők legkevesebb 2 hete szánjanak arra, hogy a beszoktatás fokozatossága meglegyen.
Ha a gyermek érzelmileg kötődik egy játékhoz, cumihoz, takaróhoz, stb. ezeket a “kellékeket” mindig biztosítsák a gyermekük számára, hiszen ez egy biztonságot jelent számunkra.
Mikor el kell hagyni a csoportszobát, mindig köszönjenek el a gyermeküktől, soha ne szökjenek meg, még akkor sem, ha a gyermek ilyenkor sírni kezd. Bármilyen hihetetlen, de ez biztonságot jelent a gyermek számára, hiszen ennek az az üzenete, hogy “nem csapnak be”.

A beszoktatás idején, és később is, naponta tájékozódjanak gyermekük napjáról, melyről a kisgyermeknevelők korrekt felvilágosítást adnak.
A gyermek teljes adaptációja több hetet, vagy hónapot is igénybe vehet. Legyenek türelmesek, és minden eszközzel segítsék a gyermekük lelki egyensúlyának megteremtésében.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen környezet a legjobb a gyereknevelésre?

A gyerekneveléshez nem feltétlenül kell lakóhelyet váltanunk, de a lakás, nem biztos, hogy elegendő teret …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük