Kezdőlap » Látnivalók » Belvárosi római katolikus főplébániatemplom

Belvárosi római katolikus főplébániatemplom

Budapesten, az V. kerületben található a Belvárosi római katolikus főplébániatemplom (V. Március 15. tér). A templom helyén Contra- Aquincum erődje állott a római birodalom határán. E megerősített tábor köveinek felhasználásával épülhetett a királyi alapítású Nagyboldogasszony-templom, a középkori Pest legkorábbi egyháza.

Erre épült a 12. század végi a román stílusú templom, melynek megmaradt részei utalnak rá, hogy háromhajós, kéttornyú bazilika volt. A 14. században Zsigmond király alatt gótikus stílusban átépítették, majd Mátyás király korában késő-gótikus stílusban bővítették a templomot.

Az épületet az oszmán uralom alatt mecsetnek használták. Az 1686. évi felszabadulás után csak 1725-ben kezdődött meg a templom barokk stílusban történő újraépítése. Az építkezéssel Pauer János György építőmestert bízták meg. Három hajóját ekkor egyetlen kosáríves dongával fedték le, a gótikus kápolnasort barokkosan átépítették. Így főhomlokzata egységes, a többi barokk templommal azonos jellegű lett, a főbejáratot díszes falpillérek szegélyezik.

A templom négy barokk mellékoltára közül a szentély felőlieket Gundrich Károly faragta 1736-ban és 1745-ben. A főbejárat felőli oltárokat Hebenstreit József készítette, s az 1760-as évekből származnak. A 18. század végén a szentély copf stílusban készült új boltozatot kapott, melynek mestere Nepauer Máté volt.

1805-08 között Hild János tervei szerint végeztek újabb restaurálást a templom szentélyében. Ekkor készült – a gótikus formák utánérzésével – a feltűnően szép szószék, Ungradt. Fülöp alkotása. 1889-ben Steindl Imre restaurálta a templomot. 1839-ben a templom körül lévő támpillérek közeit árusító bódékkal építették körül, ezeket csak 1932-ben bontották le. 1932-44 között Lux Kálmán végzett restaurálást a templomon.

Az ostrom után már t945-47 között megtörtént a romos templom állagának megóvása, majd 1948-ban – a templom fennállásának 900 éves évfordulóján – megkezdődött a belső helyreállítás is Gerő László vezetésével. A templom gondozatlan állapotban volt a századfordulót követően, ezért 2011-ben a homlokzatot is restaurálták, Mezős Tamás építőmérnök elképzelés szerint.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük