Kezdőlap » Házépítés » Beépítési százalék és szintterület mutató

Beépítési százalék és szintterület mutató

A beépítési százalék egy olyan szabályozás, amely azt mondja meg, hogy a teleknek hány százalékára építhetünk fel épületet, azaz családi házat. Ez az érték az épület alapterületének az értékét határozza meg százalékban, vagyis, hogyha tervezni szeretnénk, akkor szükségünk lesz a telek pontos méretére, nagyon is pontos számokban kifejezve. Ezt megtudhatjuk a földhivatalból kikért, kiváltható hivatalos helyszínrajzból, mert elkérhetjük a térkép másolatát. Hogyha a telek területe nem szabályos, vagy éppen lejtős területen helyezkedik el, akkor érdemes az egész területet felmérni egy földmérővel, azonban attól eltekintve, hogy ott mit mértünk, a szabályozási kérdésben a mérvadó mindenképp a hivatalos papíron szereplő adat lesz. Hogyha a helyszíni felmérés során az derül ki, hogy sokkal nagyobb a telek alapterülete, mint a papíron szereplő adat, akkor mindenképp érdemes kezdeményezni a telek határainak a kiigazítását. Ekkor a földhivatalban, kezdeményezhetjük, hogy hivatalosan is nagyobbítsák meg, és igazítsák ki a telek határait, azonban gondoljuk át ezt a döntést, hiszen sok időt vehet igénybe ez a hivatalos folyamat.

Amennyiben már megvan a telkünk hivatalos és pontos területe, akkor nincs is más dolgunk, mint hogy nézzük meg azokat a mutatókat, amelyek befolyásolják a beépítési százalékot. Vannak olyan mutatók, amelyek befolyásolják és meghatározzák azt, hogy mekkora területét építhetjük be a telkünknek. Természetesen a beépítési százalék arra vonatkozik, hogy a földszintet mekkora méretűre csinálhatjuk, pontosan arra, hogy a földtől számított egy méterre kiálló épületrészek bruttó, vagyis a falakkal együtt vett alapterülete mekkora, és ezt viszonyítjuk a telek területéhez képest. Ez talán elsőre bonyolultan hangozhat, azonban leegyszerűsítve annyit jelent, hogy mekkora a földszintünk, és kész. Ez a típusú szabályozás figyelmen kívül hagyja a felsőbb szinteket és az emeleteket is például, így azokra nem vonatkozik. Ez alapján viszont a felsőbb szintek nagyobbak is lehetnek mint a földszint, és így kellemes fedett- nyitott területeket is kialakíthatunk, például a földszinti teraszok fölött is akár.

A szintterület mutató egy igencsak sokak által bonyolultnak vélt mutató, ám hogyha megértjük, már nem is lesz annyira bonyolult, mint talán első hallásra lenne. Ez a mutató leegyszerűsítve azt mutatja meg, hogy a házunk összes alapterülete mekkora lehet a telek területéhez képest, azonban ehhez hozzátartozik minden, a pincétől egészen a padlásig. Hogyha meg szeretnénk ezt kapni, akkor pontosan össze kell adni minden lehetséges adatot, vagyis az alapterületeket kell összeadni falastul- mindenestül, így megkapjuk a ház bruttó alapterületét. Azonban ennél, a bruttó alapterület számításnál sok minden kedvezmény is igénybe vehető, például hogyha pincében van a garázs, vagy egy tároló van, vagy például a 190 centiméternél alacsonyabb belmagasságú területeket is le lehet vonni a számolásnál. Sok esetben ez a mutató egy olyan korlát, ami megadja, hogy mekkora, hány emeletes lehet a házunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Polisztirol tetőelem a családi házaknál

Az úgynevezett ProKoncept, vagy más néven polisztirol tetőelem alkalmazása azt teszi lehetővé, hogy miután elkészítettük …

1 hozzászólás

  1. Nem akarok kotnyeleskedni, de tudtommal a földfelszín alatti területeket nem kell figyelembe venni a szintterületi mutató által szabályozott területben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük