Kezdőlap » Baba-mama » Baba: A féléves kor

Baba: A féléves kor

Tudatosság és mozgása egy újabb fejezethez érkezik el. Mostanra szinte minden érdekli, még az is, aminek nem kéne. Nevetgél, gőgicsél, próbálgatja a hangját. Kúszik-mászik, elbűvölik saját képességei. Kezét már nagyon ügyesen tudja használni. Megfog, elenged, felemeli a szájához, elkezd rágcsálni dolgokat, eldobja, ami nem érdekli, és másik játékot keres. Az eldob és újat keres mozdulatot gyakran ismétli meg. Ugyan minden érdekli, de csak rövid ideig. Ez nem is probléma, hisz gondoljunk bele, hogy egy iskolaérett gyerektől, aki 6-7 éves, azt várjuk el, hogy 45 percet legyen képes egy dologra figyelni. Akkor hogy várhatnánk el, hogy egy fél éves órákig játsszon ugyanazzal. Az ő figyelmüket, még csak percekre köti le egy-egy tárgy.
Elkezd négykézláb előre, hátra hintázni. Szeretne már mászni, de az elindulás még nem megy neki. Egyre biztosabban megy neki az ülés, ugyan fel nem ül még magától, de szeret az öledbe vagy a bébiszékben üldögélni, mert így másképp láthatja a világot.

Elkezd kialakulni a kedvenc fogalma is. Megfigyelhetővé vállnak olyan testhelyzetek, játékok és hangok, melyeket jobban kedvel, mint a többit.
Egyre nagyobb szüksége lesz a napirendre, mivel egyre kevésbé cselekszik ösztönből. Ebben az időben válnak láthatóvá az első kibújt fogacskák. A fogzással átmenetileg étvágycsökkenés következhet be, na és persze intenzív nyáladzás. Ez azonban csak átmenet.
Megjelenik az étrendjében a szilárd táplálék. Gyakran kaphat evés közben a kanál után, hiszen szeretné ő maga csinálni, de még nem tudja a szájába kanalazni az ételt. Érdemes ilyenkor egy tiszta kanalat adni a kezébe, amivel hadonászhat, így könnyebb megetetni is. Ha esetleg mégis sikerül kivernie a kezedből egy kanál főzeléket, azt előszeretettel fogja szétkenni a környezetében. Fontos, hogy tudd, ezt nem rosszaságból tesz. Számára e is egy új tapasztalás.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért olyan jó az anyatej a babának?

A szoptatás nagyon fontos a csecsemő számára. Kívülről olyan könnyűnek látszik. Ám nem is olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük