Kezdőlap » Növények » Azálea

Azálea

Rendkívül gazdagon virágzó szobanövényünk, a kerti rododendron szobai változata. Kínában és az Indokínai-félszigeten őshonos. Virágai a fehértől, a rózsaszínen át, egészen sötétvörösek is lehetnek, egyszerűek, vagy összetettek. Hosszúkás, kissé szőrös lomblevelei vannak. Az illatozás nem az erőssége, de a látványa mindenképpen pótolja ezt a hiányosságát.

Vízigénye igen nagy, gyorsan kiszáradhatnak. Különösen virágzás idején fokozottan ügyeljünk arra, hogy minden nap kapjon vizet, lehetőleg mészmenteset, amit felforralt, majd lehűtött vízzel érhetünk el. A cserép alatti tányérban is hagyjunk vizet, így biztosan elkerülhető a kiszáradás. Magas páratartalmat igényel, ezért időnként érdemes permetezni is, de a virágokat lehetőleg hagyjuk ki. Fényigénye is nagy, de az erősen tűző napsugárzástól óvni kell. A nyári hónapokban a szabadban is jól érzi magát, de itt is védjük a közvetlen napsugaraktól.

Elsősorban szabadföldi cserje, csak a nemesítés során vált szobanövénnyé, ezért a gondozásánál ezt is figyelembe kell vennünk. A meleg, fűtött helyiséget rosszul tűri. Ha azt szeretnénk, hogy sokáig gyönyörködhessünk szépségében, akkor rövid időn belül ültessük ki a szabadba. Savanyú virágföldben érzi jól magát, árnyékosabb helyen. Nagyon kényes a talaj összetételére és minőségére. Amikor kiültetjük, érdemes a gyökerét egy fóliával elszigetelni, hogy csak a számára tökéletes savanyú földdel érintkezzen. A szobában nevelt azáleát is érdemes nagyobb edényben tartani, így biztosítani számára a savanyú földet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szarvasgomba

A szarvasgomba vagy régiesen trifla igazi gasztronómiai különlegesség, aminek az íze semmihez sem hasonlítható. Olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük