Kezdőlap » Látnivalók » Az ősi Korinthosz és a csatorna

Az ősi Korinthosz és a csatorna

Korinthosz igazi turista paradicsom. Az ősi város már az ókori görögök idejében is fontos helynek számított. Szinte érzi az ember az ókor világát, ahogyan sétálgat az utcáin. Lássunk most néhány igazán megtekintésre méltó helyszínt:

A csatorna: 2 kilométer-re az új városrész mellett halad, a közelben találnak parkolót. A csatorna 6 kilométer hosszú és 23 méter széles, igazán lenyűgöző látvány. Olyan, mintha a hegyet 70 méter magasban elvágták volna. Megépítése előtt a hajókat szekereken szállították át a Korinthoszi öbölből a Szaroni öbölbe. Még ma is látható annak a köves útnak a maradványa (diolkos), ahol a hajókat vontatták az öböl nyugati vége felé.

Minthogy ez kisebb bonyodalmakat okozott, több más próbálkozót követve Néró úgy döntött, hogy ezen a helyen csatornát kell építeni. 67-ben ő ütötte az első csapást egy valószínűsíthető arany csákánnyal, melynek nyele a feltételezések szerint keresztények csontjából készült. 6000 zsidó rabszolga segített neki tervének megvalósításában, ennek ellenére elképzelése nem valósulhatott meg. Egészen 1882-ig kellett várni a csatorna megnyitására. Ha szerencséjük van, ittlétükkor elhajózik egy nagy hajó, melyet a kötelekkel vontatják fel. Elképesztő látvány!

Az ősi Korinthosz: Az új városrésztől délnyugatra 7 kilométer-re fekszik. Az új városrészből óránként indulnak buszok az odosz Kolianuról. Ne várjanak túl sokat, néhány egymással vetekedő oszlopon kívül nem túl sok maradt. Olyannyira semmi, hogy a városrészt reklámozó képeslapok felét egy hatalmas babérfa tölti ki. A falut elárasztják a turisták, akárcsak a Blaha Lujza teret december 23.-án. Az ókori romok mellett működik egy múzeum is.

Ne sajnálják a fáradtságot a felsőváros, az Akrokorinthosz megtekintésére. Az öbölre nyíló csodálatos kilátás mellett egy bizánci erődítmény romjait fedezhetik fel. Akrokorinthosz-ban kezdetben egy Afrodité kultusznak szentelt templom állt. Több száz papnő különböző táncosnők kíséretében hódolhatott a szent prostitúciónak. Ugyancsak jó formában kellett lenni, hogy ennyi lépcső után még a papnőkre is legyen energia. A Peloponniszosz háborúban (i.e. V.század) Athén ellen Spártával szövetségre lépő Korinthosz virágzó város volt, mivel ő felügyelhette a félszigetet az anyaország többi részétől elválasztó földszorost. Gazdagság azonban egyenlő volt a bűnnel. Nem véletlenül ezt a várost választotta Szent Pál apostol, aki megpróbálta lakosait visszatéríteni a jó útra. Tanítása nem nagyon talált azonban nyitott fülekre.

Gazdag történelmi és kulturális örökségeivel igazán lenyűgöző látványt nyújt ez a része is a szigetnek. A csatorna tényleg lélegzetelállító látványt nyújt és a régi városrész is szemet gyönyörködtető.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük