Kezdőlap » Kert » Az öntözés fontossága a gyümölcsösben és a kertben.

Az öntözés fontossága a gyümölcsösben és a kertben.

A gazdaságos gyümölcstermesztés, a rendszeres és magas terméshozamok egyik alapfeltétele a megfelelő vízellátás. A gyümölcsösök öntözése a termelésfejlesztésnek jelentős eszköze. Hazánk természetes csapadéka a legtöbb gyümölcstermő növény optimális fejlődéséhez nem elegendő. Az öntözés adta előnyöket, lehetőségeinket azonban még korántsem használtuk ki. A gyümölcsöseink 12-13 % – a van öntözésre berendezve, de az öntözőműveknek csak mintegy 8 % – át üzemeltetik.
Öntözési módok közül a jelentősebbek: vízpótló, frissítő, kondicionáló, színező, fagyvédelmi.

A vízpótló öntözés a legjelentősebb. Évente a vízpótló öntözéssel a természetes csapadékot 150-250 mm-rel egészítjük ki. Esőszerű, felületi barázdás, árasztásos, csöpögtető altalajöntözést különböztetünk meg. Hazánkban az esőszerű ás a csöpögtető öntözés terjedt el. Az öntözési mód fél stabil, stabil és csöpögtető, illetve felületi barázdás lehet. A vízpótló öntözéssel az aktív zónába juttatjuk a vizet és általában 30-35 cm mélységig áztatjuk át a talajt. Ekkor 60-80 mm-es vízadagokra van szükség. Az esőszerű öntözés intenzitása 7-10 mm óránként.

A frissítő, kondicionáló öntözéssel a mikroklímát kedvezően szabályozzuk. Az optimális asszimiláció intenzitást elősegítjük a kedvező hőmérséklet és a relatív páratartalom kialakításával. Az öntözés hűtőhatására a mi igen meleg arid klímánkban szükség van. Színező öntözéssel egészen kis intenzitással, a színanyag kialakulását, a gyümölcs lehűtésével segítjük elő.
A fagyvédelmi öntözéssel 3 mm-es intenzitással a kisugárzó talaj menti fagyoktól eredményesen megvédhető a gyümölcsös.

Ha betartjuk ezeket az öntözési szabályokat nem lehet gond a növényekkel, illetve a gyümölcsökkel, melyek szépen és frissen fognak a kertünkben minden évben tovább fejlődni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük