Kezdőlap » Egészséges életmód » Az omega-3 zsírsavak szerepe a táplálkozásban

Az omega-3 zsírsavak szerepe a táplálkozásban

Az egész világon problémát jelentenek a szív- és érrendszeri megbetegedések. Magyarországon ez a második leggyakoribb halálok, és a megbetegedések száma sajnos emelkedő tendenciát mutat. A rizikófaktorok nem titkosak, fontos szerepet játszik a nem megfelelő táplálkozás – túl sok zsíros ételt fogyasztunk, amely magas koleszterin- és vérzsír szinthez vezet. A zsíroknak azonban több fajtája van, vannak olyanok is, amelyeknek pontosan az érrendszeri és a daganatos betegségek megelőzésében van nagy szerepe. Ilyenek például az omega-3 zsírsavak.

Főleg a mélytengeri halak olaja, az algák és kagylók tartalmazzák. Több kutatás is bizonyítja, hogy azoknál a népcsoportoknál, akiknek a tápláléka főleg ezekből áll, sokkal kisebb arányban fordulnak elő szív- és érrendszeri betegségek. Az eszkimók számára ismeretlen az „ infarktus „ szó.

Milyen hatásai vannak az omega-3 zsírsavaknak? Megakadályozzák a vérrögök képződését, a trombózis kialakulását. Elősegítik az erek tágulását, javítják a keringést. Csökkentik a szívritmus-zavarok kialakulásának esélyét, a magas vérnyomást, az érfalak gyulladását.
Daganatos betegségek esetén leállítják a rosszindulatú sejtek osztódását, megakadályozzák az áttétek képződését, javítják a kóros soványságot.
Fontos szerepük van az idegrendszeri, pszichés betegségek kezelésében is. Nélkülözhetetlenek az agy és a látószervek fejlődéséhez, és javítják a depresszió tüneteit. Hatásosak fejfájás, migrén esetén is. Gyerekeknél sikeresen alkalmazhatók hiperaktivitás, diszlexia és krónikus figyelemhiány esetén. Gyulladáscsökkentő hatásuk van ízületi bántalmak és köszvény esetén.

Látható tehát, hogy rendkívül széles körűen alkalmazható anyagok az omega-3 zsírsavak, melyeket érdemes beilleszteni az étrendünkbe, vagy kiegészítők formájában is fogyaszthatjuk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Táplálkozási piramis: ilyen arányban szerepelnek a különböző tápanyagok az egészséges étrendben

Ha az egészséges, kiegyensúlyozott étkezésről van szó, legtöbbször a táplálkozási piramis fogalma is felmerül. Azonban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük