Kezdőlap » Internet » Az internet kialakulása

Az internet kialakulása

Az internet az egész világot körülölelő számítógép-hálózat, hatalmas rendszer, amely kisebb számítógép-hálózatokat fog össze. Eredete egészen az 1960-as évekig nyúlik vissza a hidegháborús Egyesült Államokhoz, ahol új problémával találta magát szemben az állam. A jelentős méretűvé nőtt amerikai információs hálózatot meg kellett védeni egy esetleges atomháborús csapás bekövetkezése esetén is, hiszen egy ilyen mértékű támadás a hálózatok teljes pusztulásához vezetett volna. A cél egy államokat, városokat és katonai létesítményeket összekötő hálózat létrehozása volt, központok nélkül, de úgy, hogy ezzel megelőzzék a rendszer teljes összeomlását. Ezért úgy alakították ki a hálózatot, hogy minden pontja külön-külön, önálló egységként küldhet, fogadhat üzeneteket, melyek csomagokra bomolva, tetszőleges úton, kiszámíthatatlan módon jutnak el a célcsomópontig.

A hálózat egyre több felhasználóra tett szert, és már nem csak katonai, hanem tudományos (egyetemi kutatások), illetve politikai célból is igénybe vették és használták azt. Így alakult ki az eredetileg levelezőlistaként szolgáló elődje, az úgy nevezett ARPANET, mely 1969-ben kezdett el működni.

Joggal tehetjük fel a kérdést, vajon mire is jó az internet vagy, hogy egyáltalán jó-e manapság a létrejötte. Egyes szemszögekből sajnálatos, más nézőpontokból szerencse, hogy létezik. Így otthonról, a munkahelyünkről, könyvtárakból, iskolából, internetkávézókból, és a modernizációnak köszönhetően számos mobiltelefonról elérhető a világháló.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Yahoo és a gyűlöletbeszéd

A Yahoo! egy olyan internetes portál, ahol sokféle tartalom és szolgáltatás elérhető, megtalálható – többek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük