Kezdőlap » Fogyókúra » Az étrendtervezés fontossága a diétában

Az étrendtervezés fontossága a diétában

Egy kis édesség a televízió előtt, a munkahelyi szünetek alatt elfogyasztott snack-ek, esetleg a kollégák által hozott sütemények: a mindennapok során könnyen elveszíthetjük a kontrollt afelett, mit és mennyit eszünk.
Ha egészségesen és változatosan szeretnék táplálkozni, ezenkívül néhány kilót is leadnánk, az étrend megtervezése hasznos segítséget nyújthat.
Az étrend segítségével meghatározhatjuk előre, mit és milyen mennyiségben eszünk a nap folyamán, ezáltal kontrolláljuk a kalóriabevitelt. Megfordítva a sorrendet, a nap végén is feljegyezhetjük, mit ettünk, így utólag tudjuk vizsgálni az evési szokásainkat.
Bizonyos megbetegedések, például a diabétesz esetén az étrend írása nemcsak ajánlott, hanem feltétlenül szükséges lehet: ezzel kapcsolatban mindenképpen egyeztessünk az orvosunkkal.
Az étrendtervezés során a következőkre érdemes odafigyelnünk:
Fontos, hogy az étrend megfeleljen az energiaszükségletünknek, egyénre szabott legyen.
Tartsuk magunkat az egészséges táplálkozás alapelveihez.
Válasszunk olyan fogásokat, melyeket szívesen fogyasztunk, így az étrendet könnyebb lesz hosszú távon betartani.
Részesítsük előnyben a szezonális élelmiszereket.
Azt, hogy az étrend hány kalóriát tartalmazzon, az alapanyagcserénk határozza meg, ennek kiszámítására interneten találunk kalkulátorokat, táblázatokat. Ha bizonytalanok lennénk, kérjük táplálkozási tanácsadó segítségét. Az alapanyagcserén felül a napi mozgás, a testi vagy szellemi munka, feladatok is hozzájárulnak az energiafelhasználáshoz. Terhesség és szoptatás alatt, a fiatalkori növekedési fázisban, a betegségek vagy sérülések utáni regeneráció esetén az energiaszükséglet magasabb. A fogyókúrás étrend során fontos, hogy sose menjünk az alapanyagcsere értéke alá a kalóriamennyiséggel.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen fogyókúrás tévhiteket ismerünk?

A diéta önmagában az egészséges élet része, kis mértékű alkalmazása megtisztítja a szervezetet, aktívabbá, energetikusabbá …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük