Kezdőlap » Egészséges életmód » Az elegendő ivás fontossága

Az elegendő ivás fontossága

A szomjúságérzet jelzi: folyadékkal kell ellátnunk szervezetünket. Azok, akik vizelettartási problémával vagy gyakori vizelési ingerrel küzdenek, gyakran elnyomják a szomjúságot, hogy enyhítsenek a tüneteiken. Félelmükben, hogy gyakrabban kell a mellékhelyiséget látogatniuk, nem veszik magukhoz a szükséges mennyiségű folyadékot.
Ez azonban kontraproduktív hatást vált ki, mivel a folyadékhiány az inkontinenciát erősítheti, és további kellemetlen problémákhoz vezethet. Egyrészt a vizelet több káros, irritatív anyagot tartalmaz, mivel a vese nincs megfelelően átmosva, nem tudja ellátni a funkcióját kellőképpen. A vizelet irritálja a hólyagot és a húgyvezetéket, akár kellemetlen, csípős érzést is okozva. Másrészt a hólyag tárolási képessége csökkentett folyadékfogyasztás esetén egyaránt alacsonyabb lesz, így egy ördögi kör jön létre.
A szakértők ezért azt tanácsolják az érintetteknek, mindennap fogyasszanak megfelelő mennyiségű folyadékot, nyáron természetesen többet, mint a hideg napokon. Körülbelül két literről van szó, egyenlően elosztva a nap folyamán. A legjobb, ha a folyadékszükségletet szénsavmentes ásványvízzel vagy cukormentes teákkal visszük be. A koffein-, alkohol-, vagy szénsavtartalmú italokat, cukros üdítőitalokat ezzel szemben igyekezzünk ritkábban fogyasztani – egy-egy kávé időnként belefér-, vagy kiiktatni az étrendünkből.
Hogyan a legegyszerűbb kontrollálni a folyadékbevitelt, ellenőrizni, eleget ittunk-e már? Segítségére lehet a következő eljárás: állítson reggel 6-8 poharat a konyhapultra, a nap folyamán töltse meg és igya ki őket, a felhasznált poharakat tegye el, így látja, mennyit ivott már, és mennyi van még hátra. Különböző okostelefonos alkalmazások is készültek erre a célra, melyek bizonyos időközönként jelzik, ha eljött az ivás ideje.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészséges életmód: belefér a nassolás?

A felesleges kilók nem mindig olvadnak le olyan könnyen, ahogy szeretnénk, ahhoz pedig, hogy tartósan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük