Kezdőlap » Fogyókúra » Az éjszakai evés hizlal – de miért?

Az éjszakai evés hizlal – de miért?

Nem csak az válthat ki hízást, ha a szervezetünkbe több kalóriát juttatunk, mint amennyire szüksége van. Az állítás általában stimmel – azonban az, hogy hogyan reagálunk a táplálékra, a napszaktól is függ. Az éjszaka elfogyasztott, feleslegesen bevitt kalóriák sokszor közvetlenül zsírként épülnek be.
Döntő jelentőségű ebből a szempontból a biológiai óránk: nemcsak a hormonok, hanem az emésztőenzimek és neurotranszmitterek kiválasztását is szabályozza a 24 órás ciklus szerint. Ha éjszaka éhséget érzünk, zavart jelent a ritmus működésében. Ennek oka lehet a stressz, vagy a krónikus alváshiány. Ez a két jelenség az étvágyat kiváltó, és étvágycsökkentő enzimek természetes működésében zavarokhoz vezethet. Éjszaka a szervezetünk grelint választ ki (az éhségérzet kialakulásáért felelős enzim), ez okozza a megnövekedett étvágyat. Az étvágyat szabályozó, csökkentő hormon, a leptin, ezzel szemben az inzulinhoz hasonlóan csak kis mértékben választódik ki a sejtekben.
A következmény: a vércukorszint az étkezés után hirtelen emelkedik, és az éjszakai nassolás során bevitt kalóriák a zsírraktárakban tárolódnak.
A fogyókúrás diéta első lépése tehát az éjszakai éhségrohamok megelőzése. Ha a stresszt nem tudjuk elkerülni, érdemes legalább a rendszeres étkezések beiktatásával csökkenteni a rizikót: ez újból egyensúlyba hozza a biológiai óránk működését. Aki éjszaka gyakran felébred, ihat alvás előtt egy pohár tejet, esetleg készítsen az ágya mellé egy szelet kétszersültet, vagy teljes kiőrlésű kenyeret. A teljes kiőrlésű gabona a rosttartalom miatt lassabban szívódik fel, nem emeli hirtelen a vércukorszintet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egy napos diéta: szabaduljunk meg a plusz kilóktól könnyedén, lemondások nélkül

A hetekig tartó, lemondásokkal járó diéták sokak számára megterhelőek, ezért inkább meg sem próbálják leadni …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük