Kezdőlap » Növények » Az egzotikus flamingóvirág

Az egzotikus flamingóvirág

Egzotikus szépségű virág, amelyet vágott virágként ismertünk meg, de manapság az egyik legkeresettebb szobanövény. Dekoratív virágai, a sötétzöld levelekkel kiváló harmóniát teremtenek egymással. Gondozása egyszerű, hosszan, megbízhatóan virágzik. Talán ez az egyik titka rendkívüli népszerűségének. Csokrokba, virágkompozíciókba kötve nagyon tartós, a vázában három-négy hétig is kitart a szépsége.

A Dél-amerikai őserdőkből került Európába, alig százötven éve. Hőigénye nagy, 16 fok alatt már károsodhat. A közvetlen napsütéstől viszont óvni kell, védett helyen tartsuk. Eredeti élőhelyén, a dzsungel aljnövényzetében mindig egyformán nyirkos a talaj, ezért ügyelni kell rá, hogy ne öntözzük túl, a kiszáradás viszont megviseli a virágot. Túlöntözés miatt a levelei megsárgulnak, elhalnak a gyökérszőrök, és a növény megfullad. Hideg helyen a növény fogékonyabb a gombabetegségekre, a levelei foltosodnak.

A fejlődésének és hosszan tartó virágzásának titka az egyenletes hőmérséklet, és a viszonylag magas páratartalom. A virágzás alapfeltétele a pihentetés, ami azt jelenti, hogy ősszel nyugalmat biztosítunk számára, azaz mérsékeljük az öntözést, és kicsit hűvösebb helyre állítjuk.

Csak akkor ültessük át a növényt, ha már valóban kinőtte a cserepét. Erre a tavaszi időszak a legkedvezőbb. Ekkor tőosztással szaporíthatjuk is.
Egy cserép flamingóvirággal rendkívül varázslatossá tehetjük a lakásunkat, akár egy modern, vagy egy klasszikus nappaliról van szó. Hónapokig nyílik, és minden virága hetekig tart. Szépsége a kerámiaszerű, élénkpiros, rózsaszín vagy fehér fellevelekben rejlik.

A flamingóvirág gyengén mérgező. Vigyázni kell, hogy a levelei ne törjenek meg, mert a növény nedve irritációt okozhat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az esőerdők liánjai

A növényfajok több mint kétharmada a trópusi esőerdőkben található meg. Amelyek menedéket és élelmet nyújtanak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük