Kezdőlap » Fitnesz » Az edzés erősíti a gyermekek csontjait

Az edzés erősíti a gyermekek csontjait

Az izmok edzése, az erősítő tréning elősegíti a csontok erősödését. Ez a hatás a pubertáskor előtt, a gyerekek esetében a legerősebb. Így már ebben az életkorban is megalapozhatjuk a későbbi védelmet a csontritkulással szemben.
A pubertáskor előtt a csontozat különösen fogékony az izomaktivitás által keltett ingerekre. A sport ebben az időszakban még erősebb pozitív hatást fejt ki, mint a pubertás után: növeli a csontok ásványianyag-tartalmát, és a csontsűrűséget. A kölni sporttudományi főiskolán egy 3000, átlagosan 10 éves gyerek részvételével végzett tanulmányban pontosabban is megvizsgálták ezt a jelenséget. A rendszeres sport a kalciumban gazdag táplálkozással kombinálva a legjobb út a csontok építéséhez, erősítéséhez, és hogy a csontritkulás megelőzését már ebben az életkorban megkezdjük – foglalják össze a kutatók az eredményt.
A mozgás végzése során az izmok és inak nyomást gyakorolnak a csontokra. Ezt a csontok bizonyos sejtjei érzékelik, és ösztönzik a csont erősítésének folyamatát. Elsősorban a nehézségi erővel szemben végzett mozgások, például a labdajátékok, futás, ugrálás, és a kornak megfelelő típusú erőedzés hatnak pozitívan. A sport és a kalciumbevitel mellett a D-vitamin is fontos szerepet játszik a csontépítésben. A kalcium elsősorban a tejben és tejtermékekben található meg, ezenkívül a zöld színű zöldségekben, mint a káposzta, spenót, brokkoli. A D-vitaminra a kalcium beépítéséhez van szüksége a szervezetnek. Naponta 15 perc a friss levegőn, illetve a napon elegendő arra, hogy a test elegendő D-vitamint termeljen. A tej, hal, gomba és tojás ezenkívül egyaránt D-vitaminforrásnak számítanak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szimmetria problémák – Váll

Mind nőknél mind férfiaknál megkerülhetetlen a vállak edzése. Egy női test nem válik férfiassá, attól …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük