Kezdőlap » Látnivalók » Az Antonia erőd

Az Antonia erőd

Induljunk el a Sion nővérek rendháza felé, ahol az Antonia vár helyét találjuk.
Az Antonia erőd Nehemiás korában épült egy meredek sziklán a templom védelmére és Hananeel néven szerepel. A Makkabeusok korában újjá építették és Barisznak nevezték. Ezt az erődítményt Nagy Heródes kibővíttette, és nagyszerű fellegvárrá építette ki. Pártfogója tiszteletére Antoniának nevezte el. Az Antoniából az egész templomteret szemmel lehetett tartani és nem csak védelemre, hanem az esetleges lázadások elfojtására is alkalmas volt.

A római helyőrség könnyen ellenőrizhette innen a templomteret, és szükség esetén gyorsan közbe is léphetett. A római helytartók idejében helyőrség tartózkodott a várban, és maga a helytartó is, valahányszor Jeruzsálembe jött.

Pilátus pretoriumában (a szó eredetileg a prétor sátorát vagy lakását, később pedig a római helytartók tartózkodási helyét jelentette a tartományi fővárosban) zajlott le Jézus szenvedés történetének egy jelentős része: itt vádolták őt, itt ítélte halálra Pilátus, itt ostorozták meg majd innen indult el keresztútján a Kálváriára. Sokan úgy vélekednek, hogy Pilátus az Antonia várban tartózkodott, és ez volt a pretorium. Szent János így írja le az ítélkezés helyét: Pilátus „elfoglalta a bírói széket a köves udvaron, amelyet héberül Gabbatának hívnak” (János 19,13)

A héber Gabbata szó magaslatot, emelkedést jelent. A görög szöveg a köves udvart lithosztrotosznak nevezi. A Sion-nővérek kolostora alatt és az Elítélés kápolnájában kövekkel borított udvar került elő. Ezek a leletek támaszt adtak annak a véleménynek, hogy Pilátus pretoriuma Jézus elítélésekor az Antonia várban volt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Festői szépségű fjordok

Sajnos keveseknek adatik meg, hogy Norvégiába repüljenek, pedig a meredek sziklafalak övezte smaragd öblöket mindenkinek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük