Kezdőlap » Betegségek » Az anorexia terápiája

Az anorexia terápiája

A kóros soványság (anorexiás megbetegedés) esetén a terápia általában hónapokig (néhány esetben évekig) tart. Súlyosabb esetekben érdemes először a klinikai kezelést választani. Ez elsősorban akkor ajánlott, ha például a testsúly a normál testsúly alsó határának 75%-a alatt van. Ha az étkezéssel kapcsolatos magatartás, szokások a páciens életét veszélyeztethetik, vagy ha öngyilkosság veszélye áll fenn a kialakult depresszió miatt, szintén ajánlatos a klinikán tartani az anorexiás beteget. A terápia először azt a célt szolgálja, hogy az anorexiás beteg súlyát normalizálják, és az evészavar miatt kialakult káros testi következményeket helyrehozzák.
Mivel az anorexiás betegek közül sokan nem rendelkeznek kellő mértékű betegségtudattal, nincsenek tisztában a betegségük súlyosságával, életveszély esetén az orvosok gyakran infúzió segítségével juttatják a szervezetükbe a létfontosságú tápanyagokat. Fontos azonban, hogy idővel a páciens átvegye a felelősséget a súlynövekedéssel kapcsolatban.
Hosszú távon az anorexiás megbetegedésben szenvedők csak akkor tudják a súlyukat a normál szinten tartani, ha a kezelés az evészavar okaira is kiterjed. Mivel az anorexia kialakulását sok különböző faktor összehatása okozza, a terápiának is összetettnek kell lennie. Segítséget jelenthet a pszichoterápia, a fiatalok, gyerekek esetén a családterápia. A gyógyulás fontos része, hogy az étrendünkkel, a megfelelő táplálkozással kapcsolatban kérdezzük meg orvosunkat, vagy egy táplálkozási tanácsadót. A gyerekek terápiájánál kiemelten fontos a szülők bevonása a terápiás folyamatba.
Az anorexia terápiája során fontos elérni, hogy az evési szokások normalizálódjanak, a páciensnél realisztikus kép alakuljon ki a súlyáról, és egészséges szintű önbizalmat építsen.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük