Kezdőlap » Betegségek » Az anorexia pszichológiai, társadalmi, családi és biológiai feltételei

Az anorexia pszichológiai, társadalmi, családi és biológiai feltételei

Az anorexia kialakulásánál többek között a pszichológiai okok is szóba kerülnek. A pubertáskorba lépő gyerekeknél kialakuló megbetegedés esetén az evészavar annak kifejezősége lehet, hogy a gyerektől túl sokat követelnek. A pubertás során a kislányból nő lesz, és ennek megfelelő új identitást kell kialakítania, ami bizonytalanságérzéssel járhat.
Az első lépés az anorexia felé általában egy diéta, fogyókúra vagy böjt – a többé-kevésbé normális testsúlyú lánynál. Sok nő számára a testük és az éhségérzet feletti győzelem elégedettséget jelenthet. Ez az érzés később akár a drogfüggőséghez hasonló hatást válthat ki. Az anorexia oka azonban egy lelkileg megterhelő esemény is lehet: például a szexuális erőszak, vagy gyermekkori szexuális visszaélés is evészavarokba torkollhat.
A társadalmi feltételek közé tartozik, hogy a nyugati társadalmakban a szépségideál a 60-as évek óta folyamatosan vékonyabb lett. A túlsúly értékelése ezért – elsősorban a nők esetében – a társadalom szemében negatív. A pubertás során változó testalkathoz, a gömbölydeddé váló formákhoz a túlzottan sovány szépségideál miatt a fiatal lányoknak még nehezebb hozzászoknia.
A család is rizikófaktort jelenthet az anorexia kialakulása szempontjából. A betegek családjában gyakran hasonló magatartásmintákat találunk: a szülők túlzottan vigyáznak a lányokra, ami azt jelenti, hogy inkább aggodalommal kísérik, amint a kislány nővé fejlődik. Ezenkívül az érintettek családjában gyakoriak a rejtett, ki nem mondott konfliktusok. Az alacsony önértékelés, vagy a kényszeres személyiségtípus is elősegíti a betegség kialakulását.
Az, hogy valakinél az anorexiás megbetegedés kialakul-e vagy sem, öröklött diszpozícióktól is függ. Valószínűsíthető, hogy az anorexiás betegeknél az evési magatartást, szexuális aktivitást és menstruációs ciklust szabályozó agyi régió nem működik megfelelően. Lehetséges azonban, hogy az agyi régió csak a kóros fogyás következtében módosul, és az öröklött tényezők kevésbé játszanak szerepet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mellkasi fájdalmak

Ha szorít a mellkasunk, azonnal szívrohamra gyanakszunk. De mi a helyzet akkor, ha nem szorítást …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük