Kezdőlap » Betegségek » Az anorexia: mit nevezünk kóros soványságnak?

Az anorexia: mit nevezünk kóros soványságnak?

A kóros soványság (anorexia nervosa) egy betegségnek számító evészavar, ami legtöbbször serdülőkorú lányoknál fordul elő. Ritkábban, de érinthet serdülőkor előtt álló lányokat, fiatal fiúkat, vagy felnőtt nőket és férfiakat is.
Az anorexia okai között számos faktort tartanak számon: a keletkezése során valószínűleg öröklött, társadalmi és pszichikai tényezők is fontos szerepet játszanak. Alapfeltétele az anorexia kialakulásának az érintett személy hajlama a táplálkozással kapcsolatos zavarokra. Ez lehet öröklött hajlam, de egyéb okok miatt is kialakulhat.
Tipikus jelnek számít a hirtelen, gyors súlyveszteség, és az ezzel együtt kialakuló félelem a hízástól. Az anorexiás betegeknél ezenkívül testképzavar alakul ki: hibásan érzékelik testüket, tükörképüket, és emiatt a jelentős súlyveszteség ellenére is kövérnek tartják magukat.
A súlyveszteség és a tápanyaghiány következtében testi tünetek is kialakulhatnak, melyek súlyos esetben akár életveszélyessé válhatnak. Az anorexiának általában súlyosabbak a következményei, ha kisebb korban elkezdődik, mintha felnőtt-, vagy fiatal felnőttkorban alakulna ki. Ha a pubertáskor előtt álló gyereknél alakul ki az evészavar, lányok esetében az első vérzés előtt, a testi fejlődés jelentősen korlátozódik. A korai anorexia a csontsűrűséget, a növekedést és az agy fejlődését is negatívan befolyásolja.
Az anorexia kezelése során először a következményeket kell gyógyítanunk, melyek a kórosan alacsony testsúly miatt alakultak ki a szervekben. Ajánlott a klinikai kezelés, elsősorban akkor, ha a testsúly a normál érték 75%-a alatt van, vagy ha a beteg hozzáállása az evéshez akár az életét is veszélyeztetheti). A további kezelés során az evési szokások normalizálása, és a pszichikus problémák kezelése a cél. Hatásos lehet a pszichoterápia, a családterápia, és a táplálkozási tanácsadó segítsége.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük