Kezdőlap » Egészséges életmód » Az alvás tesz a legboldogabbá

Az alvás tesz a legboldogabbá

A megfelelő mennyiségű, pihentető alvás a jó közérzet legfontosabb feltétele – megelőzve ezzel a családot, és a párkapcsolatot. A legtöbb ember hangulatát az elegendő éjszakai pihenés tudja a legkönnyebben javítani. Sportolók számára különösen fontos: az alvás nemcsak a jobb közérzethez, hanem teljesítőképességünk növekedéséhez is hozzájárul.

Az alvás ideális hossza átlagosan 7,5 óra. A pontos szükséglet azonban egyénenként rendkívül különböző. Valakinek hat óra is elegendő, míg másnak kilenc óra alvásra van szüksége, hogy kipihentnek érezze magát. Egy Németországban végzett közvélemény-kutatás alapján egy dolog mégis közös az alvással kapcsolatban: a megkérdezett 1000, 14-69 év közötti ember 80%-a állította, hogy az alvás javítja a közérzetét. 78%-uk válaszolta, hogy a barátai jelenlétében jobban érzi magát: a család, és a szerelmi partner csak ezután következett a listán. A nők számára a család fontosabbnak bizonyult a jó közérzethez, mint a férfiak számára.

A megkérdezettek 56%-a elégedetlen volt a munkájával: ez kihat a munka, és a magánélet kiegyensúlyozottságára. Majdnem minden második megkérdezett úgy találta, a szabadideje, és a munkaideje megfelelő egyensúlyban vannak. 91%-uk azonban nem tudja, mit tud tenni, amennyiben a munkahelyen rosszul érzi magát – általában a stressz miatt.
A megfelelő alvás a stresszes szituációk kezelésében is segíthet. Amennyiben nem alszunk eleget, nagyobb mennyiségű kortizol (stresszhormon) termelődik, ráadásul a kialvatlanság ingerlékenységhez, nyugtalansághoz vezethet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A sport megváltoztatja az örökítőanyagot

Táplálkozás, sport, kiegyensúlyozottság: az egészséges életmód jótékony hatása számos területen érvényesül. Újdonságnak számít, hogy az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük