Kezdőlap » Betegségek » Az alkohol és a koffein hatása a magas vérnyomásra

Az alkohol és a koffein hatása a magas vérnyomásra

Már a kis mennyiségű alkoholfogyasztás is emeli a vérnyomást. Az alkohol aktivizálja a vegetatív idegrendszert, növeli a szívfrekvenciát. Számítások szerint a magas vérnyomásban szenvedők 10%-ánál a rendszeres alkoholfogyasztás okozza a panaszokat.
Akinek magas a vérnyomása, pozitívan befolyásolhatja az értékeket, ha az alkoholtartalmú italok fogyasztását korlátozza, vagy teljes mértékben elkerüli őket. Előbbi esetben legfeljebb heti egy-két alkalommal 20-30 gramm alkohol (ez körülbelül negyed liter bornak, vagy fél liter sörnek felel meg) fogyasztása ajánlott. Az absztinencia azonban jóval kedvezőbben hat a vérnyomásra. Ha a magas vérnyomás a rendszeres alkoholfogyasztás következtében alakult ki, szintén szerencsésebb választás a teljes lemondás az italról.
A kávé kisebb mértékű hatást fejt ki a vérnyomásra, mint ahogy sokan feltételezik. Ha valaki hozzászokott a kávé, fekete vagy zöld tea rendszeres fogyasztásához, a koffein általában nem, vagy csak rendkívül alacsony mértékben fejt ki hatást a vérnyomására. A koffein elsősorban azoknál emeli a vérnyomást, akik nem isznak rendszeresen kávét, vagy egyéb koffeintartalmú italokat. Azonban legtöbbször ebben az esetben sem jelent veszélyt a vérnyomás növekedése: a koffein által kiváltott emelkedés maximum 10 mmHg.
Kivételt jelentenek az extrém magas vérnyomással rendelkezők: nekik mindenképpen korlátozniuk kell a koffeinfogyasztást, illetve akár teljesen le kell mondaniuk a koffeintartalmú italokról: ide tartozik a kávé, fekete vagy zöld tea, vagy a különböző energiaitalok.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bőrbetegségek és a vércsoport összefüggése

Sajnos nagyon kevés az információnk a bőrbetegségek és a vércsoportok közötti összefüggésekről! Viszont azt tudjuk,hogy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük