Kezdőlap » Baba-mama » Az AFP vizsgálat megszűnése

Az AFP vizsgálat megszűnése

A terhesség 16. hetében eddig kötelező volt az úgynevezett AFP vizsgálat, amely egy fehérje jelenlétét szűrte az anyai vérből. Ezt a fehérjét a magzat mája termeli, ami a méhlepényen keresztül jutott át a várandós nő vérébe. Ezt az értéket azonban sok minden befolyásolta, többek között az anya dohányzása, a terhességi cukorbetegség megléte, vagy éppen az ikerterhesség is. Ezek okán sajnos sok esetben adott a vizsgálat tévesen rossz eredményt, ami a szülőpárnak sajnos sok esetben teljesen feleslegesen adott okot aggodalomra.

Gondoljunk csak bele, hogy milyen iszonyú szembesülni azzal a tudattal, hogy a bennünk fejlődő magzat súlyosan beteg lehet, és ezek után szembesülni azzal, hogy kénytelenek vagyunk egy kis élet fölött dönteni bizonytalan információk alapján. Az AFP vizsgálat egyébként a nyitott gerinc rendellenességét, valamint a Down-kórt hivatott kiszűrni. Régóta köztudott volt, hogy a vizsgálat nem a legmegbízhatóbb volt, így idén ki is került a kötelező vizsgálatok köréből.

Viszont akkor mi lett helyette?
Ami eddig is a kötelező vizsgálatok részét képezte az az ultrahang vizsgálat. Eddig négy kötelező volt, most a változások folyamán ez lecsökkent három vizsgálatra, ami még mindig több, mint más országokban. Van ahol csak egy, vagy két alkalommal történik ultrahangos vizsgálat a terhesség folyamán. Szóval a mai modern ultrahangos készülékek segítségével könnyedén beazonosítható az esetlegesen felmerülő nyitott gerinc problémája, vagy a Down-kór megléte. Azonban külön térítés ellenében lehetőség van egyéb vérmintából kiszűrhető teszteket végeztetni ugyanezen problémák feltárására

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért van különbség a terhesség kora és a magzat kora között?

Sok kismamát zavar össze, hogy az orvos egyszer a terhesség hetéről beszél, máskor a magzat …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük