Kezdőlap » Egészséges életmód » Az A-vitamin szerepe a szervezetben

Az A-vitamin szerepe a szervezetben

Az A-vitamin (retinol) számos folyamathoz nélkülözhetetlen a szervezetünkben. Kiemelt jelentőséggel bír a látás szempontjából: a retinol az ideghártyán található látópigmentek alkotóeleme. Fontos szerepet játszik ezenkívül a növekedésben, a bőr és a nyálkahártya sejtjeinek újratermelődésében, a tesztoszteron hormon előállításában, az immunrendszer megfelelő működésében, és a várandós nőknél a méhlepény, és az embrió fejlődésében. A növekedési időszakban, illetve a várandósság, és a szoptatás ideje alatt tehát az A-vitaminbevitel növelésére van szükség.

A karotin, és a béta-karotin az A-vitamin előanyagai, melyek kizárólag a növényi eredetű élelmiszerekben (főleg a zöldségekben, gyümölcsökben) találhatóak meg. Azonkívül, hogy a vékonybél A-vitaminná képes őket alakítani, az A-vitamin előanyagainak egyéb pozitív hatásai is ismertek. Antioxidáns tulajdonságuknak köszönhetően semlegesítik a káros reakciókat okozó szabad gyököket, azáltal, hogy leválasztják a molekuláról a szabad oxigénatomot, ezáltal “hatástalanítva” azt. Az antioxidánsok védik a szervezetünkben található fontos anyagokat, mint a nukleinsavakat, fehérjéket és zsírsavakat: a szabad gyökök nem képesek reakcióba lépni velük.

Amennyiben megfelelő mennyiségű karotint tartalmaz a táplálkozásunk, megelőzhetjük a sejtek károsodását, és valószínűleg a daganatos megbetegedések kialakulását. A C-, és E-vitamin is rendelkezik hasonló képességgel. Karotinban gazdagok például a sötétzöld színű, leveles zöldségek, a sárgarépa, illetve az összes sárga, vagy narancsszínű zöldség, és gyümölcs.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Koffein – barát vagy ellenség?

Mi a koffein? A koffein izgatószer, ami növeli az éberséget, koncentrációt és az állóképességet. Leggyakrabban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük