Kezdőlap » Betegségek » Az 1-es típusú cukorbetegség kockázatai a sportolásnál

Az 1-es típusú cukorbetegség kockázatai a sportolásnál

Az egyik lényeges oka annak, amiért az egyes típusú cukorbetegségben szenvedők kerülik a sporttevékenységeket, a félelem az alacsony vércukorszinttől (hipoglikémia), és ennek következményeitől. Igaz, hogy az egyes típusú diabétesznél a testmozgás során a vércukorszint erős ingadozását fontos megelőzni: azonban ez a probléma felkészültséggel, gyakorlással és türelemmel áthidalható. A cukorbetegek szinte bármilyen sportágat válaszhatnak: a kosárlabda, futás, tollaslabda, hegymászás egyaránt jót tesz nekik. A versenysportolók között is előfordulnak olyanok, akik a cukorbetegség 1-es típusában szenvednek, és ennek ellenére akár az olimpiai játékokon is érmet tudnak nyerni.
Milyen kockázatokra kell odafigyelni?
Alacsony vércukorszint (hipoglikémia): a sporttevékenység során az izmok energiaigénye jelentősen növekszik, így több cukorra van szükségük a vérből. Az egészséges embereknél a szervezet a megnövekedett igény ellenére egy állandó szinten tartja a vérben található cukor mennyiségét, annyit kell csak tennie, hogy kevesebb inzulint választ ki. Az 1-es típusú diabéteszeseknél, mivel az inzulin saját termelése megszűnik, és kívülről, injekció által kell pótolni, nem ilyen egyszerű a folyamat. Ha a testmozgás megkezdése előtt túl sok inzulin jut a vérbe, a hormon túl sok cukrot juttat az izmokba, ennek következménye a vércukorszint hirtelen esése. A kiváltott tünetek közé tartoznak az éhségrohamok, megnövekedett izzadás és agresszivitás. Mivel a vércukorszint az agyban is csökken, az érintetteknél akár ájulás vagy görcsök is előfordulhatnak (úgynevezett hipoglikémiás sokk).
Ketoacidózis: hogyha a szervezetnek nem áll elegendő inzulin a rendelkezésére – például, ha túl kevés inzulin jutott a vérbe – a sejtek nem tudnak elegendő cukrot felvenni. Energiahiány jön létre, amit a szervezet azáltal egyenlít ki, hogy más forrásból jut energiához: a zsírokból. A kizárólag zsírból történő energiafelhasználásnak azonban van egy jelentős hátránya, a vér túlsavasodik (ketoacidózis). Ellensúlyozásképpen a szervezet stresszhormonokat választ ki, amit emelik a vércukorszintet, és a sejtek cukorhiányát tovább növelik. A vércukorszint szabályozásának ilyen jellegű zavara akár diabetikus kómát is előidézhet. A ketoacidózis tipikus tünete az acetonos szagú lehelet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük