Kezdőlap » Internet » Ausztrália és Malajzia internethasználata

Ausztrália és Malajzia internethasználata

Ausztrália és Malajzia az internetezés szempontjából a “megfigyelés alatt álló” országok csoportjába sorolható. Tehát internetezési szokásaik és annak gyakorisága nem teljes mértékben korlátozott, de nem is a legszabadabb.

Ausztrália kormánya olyan internet-ellenőrzési terveket akar megvalósítani, melyek, ha teljesülnek, hasonló jellegűek lesznek, mint amilyen Kínában vagy Iránban van életben. A földrészen olyan rendelkezések szerepelnek, melyek kitüntetett funkciót adnak a rendőrségnek és a különböző titkosszolgálatoknak. A hatóságokkal kötelező lenne együttműködni, ha valaki ezt megtagadná, vagy nem tenne eleget ennek az elvárásnak, akkor bűncselekményt követne el. A cél az, hogy kiértékeljék és felmérjék az ausztrálok internetezési szokásait, illetve azt, hogy milyen tevékenységeket végeznek az egyes állampolgárok. Továbbá olyan reformokat akarnak bevezetni, melyek a titkosszolgálatok általi lehallgatásokat nem kötik engedélyhez. Ezek a tervek rendkívül nagymértékű beavatkozásokhoz vezetnek, melyek a polgárjogok gyakorlását veszélyeztetik.

Malajziában civil aktivisták szólították fel augusztusban az internet felhasználókat egy törvénytervezet ellen tiltakozva, amely szerintük korlátozta volna a szólásszabadságot. A jogszabálytervezet alapján minden lakos felelősséggel tartozik azokért a tartalmakért, amik a számítógépén vagy a számítógépes hálózatán találhatóak, akkor is, ha ezt feltörték, azaz ha hackertámadás érte ezeket. Az aktivisták szerint a hatóságoknak nagy teret ad az új törvénytervezet, hiszen ezzel a világhálón kifejtett kritika és bírálat elnyomására ad a jogszabály lehetőséget.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Korlátozás szerte a világban

A Föld lakosságának nagy része talán egyet ért abban, hogy az internet korlátozása igenis fontos …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük