Kezdőlap » Ünnepek » Asztúria napja Spanyolországban

Asztúria napja Spanyolországban

Minden év szeptember nyolcadikán ünneplik Spanyolországban Mária, Jézus anyjának születése napját, ezt nevezik Asztúria napjának. Ilyenkor a Boldogságos Szűz tiszteletére rendezett különleges istentiszteleten vesznek részt az érdekeltek. Különösen nagy látogatottságnak örvend ilyenkor a Covadongában található Mária szentély és a San Salvador Katedrális.

Ezen a napon, sportrendezvényeket tartanak, hagyományőrző asztúriai ételeket és italokat lehet kóstolni, ide tartoznak például a gazdag babos pörkölt vagy az almabor. Az ünnepség idejére az asztúriai zászlókat felvonják, ezzel emelve az ünnepélyességet és tiszteletadást Szűz Máriának. Mária napja munkaszüneti nap Spanyolországban, amikor is, az üzletek zárva tartanak.

A tömegközlekedés ünnepi menetrend szerint jár. Az óriási látogatottság miatt, ilyenkor lehet számítani közlekedési zavarra vagy megállásra, hiszen tömegek zarándokolnak ezen a napon Asztúriába és látogatják a Mária szentélyt vagy a Katedrálist. Miért is lett ennyire fontos ünnep ez a nap? A legendák úgy tartják, hogy Krisztus után 711-ben a mórok uralták Asztúria térségét.A keresztény csapatok Krisztus után 722-ben vették be Covadonga területét, és annak tulajdonítják a sikereiket, hogy Szűz Mária szobrát egy barlangban helyezték el, Covadonga falu közelében. Azóta ez a barlang szentéllyé alakult, melyet a pápa is megáldott. 1984-ben hozták meg a törvényt arról, hogy minden év szeptember nyolcadika, mely hivatalosan is Mária születésének napja, munkaszüneti napja és ünnepnapja lesz Spanyolországnak. Méltón megünnepelve ezzel védőszentjük születésének napját. A falu szimbólumává vált a barlang, a szentély és a szobor, mindemellett a fából készült kereszt is, mely megjelenik az Spanyolország zászlajában és a címerében is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ünnep: Május 1

Sokan talán nem is tudják, miért is munkaszüneti nap, és miért is ünnepeljük május 1-ét. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük