Kezdőlap » Egészséges életmód » Ártalmas-e a vitaminpótlás?

Ártalmas-e a vitaminpótlás?

Az ősz közeledtével mindenki próbálja felkészíteni a szervezetét a hideg időre. Réteges öltözködés mellett hasonlóan fontos a megfelelő mennyiségű vitaminbevitel. Friss gyümölcsökből és zöldségekből könnyedén ki lehetne elégíteni az igényeinket, de sokan inkább szintetikus vitaminokhoz nyúlnak. Előfordulhat, hogy ezekkel többet ártunk, mint használunk? A továbbiakban erre keressük a választ.

Ha túl nagy adagban viszünk be vitaminokat és ásványi sókat, az bizony káros lehet. A zsírban oldódó A- és D-vitamin képes felhalmozódni a szervezetünkben. Terhes nőknek például egyáltalán nem javasolják az A-vitamin pótlást. Ennek a vitaminnak a túlsúlya születési rendellenességeket eredményezhet, de a májkárosodás, émelygés is jelentkezhet túladagolási tünetként. A D-vitamin vesekövet okozhat és magas vérnyomást. Ha sok vasat fogyasztunk székrekedésünk lehet, a B6-vitamin nagy adagban állandó izgatottsághoz vezethet.

A C- és B-vitaminok vízben oldódnak és a felesleg kiürül a vizelettel.
Az A-vitamin kivételével, puszta táplálékból lehetetlen túladagolni a vitaminokat. Tehát a vitaminpótlás akkor okozhat problémát, ha nem figyelünk oda a termékcímkére. A zsírban oldódó vitaminokból soha ne fogyasszunk többet, mint a napi adag tízszerese.

A vitaminpótlás vezethet egyensúlyzavarhoz. Sokuk hatással van egymásra, vagy épp rontják egymás funkcióját. (Nagy mennyiségű cink gátolja a vas felszívódását.) Érdemes multivitamint használni, amelyek nem tartalmaznak hatalmas adagokat, de minden megvan bennük, amire testünknek szüksége lehet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A testmozgás szerepe az egészség megőrzésében

Régóta tudjuk, hogy a rendszeres mozgás és az egészség között szoros összefüggés van. A mai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük