Kezdőlap » Növények » Anyósnyelv

Anyósnyelv

A liliomfélék családjába tartozik, fácánlevél, vagy tigrislevél néven is ismerhetjük. Afrikában őshonos, a melegebb, trópusi vidékeken ismert. Több, mint 50 faja ismert. Szobanövényként nálunk is kedvelt, gondozása egyszerű, igénytelen. Bizonyos fajait a rostjai miatt termesztenek, amelyből erős vontatókötelet készítenek, vagy a szőnyegszövésben hasznosítják.
Eredeti élőhelyén több méter magasra is megnőhet. Kardformájú, húsos levelei vannak, amelyek képesek a víz tárolására, ezért aszályosabb időben sem kell félteni a kiszáradástól. Vastag, tömör gyöktörzse szintén jó víztároló. A szobadíszként tartott növények illatozó fehér, piros vagy rózsaszín virágot is hoznak, rendszerint a tavaszi hónapokban.
Gondozása nem igényel nagy szakértelmet, igénytelen, könnyen tartható. Jól tűri a meleg, száraz levegőjű helyeket. Napos, félárnyékos, árnyékos vagy akár huzatos helyen sem lesz semmi baja. Bárhová állíthatjuk, mindenhol jól fogja érezni magát. A közvetlen, erősen tűző napsugarakat azonban ez a növény sem tűri jobban, mint általában a dísznövények. A levelei megégnek, elsárgulnak. A vízigénye igen szerény, jól tűri a szárazságot. A túlöntözés kerüljük, két-három hetente elég meglocsolni. Célszerű, ha két öntözés között megvárjuk, amíg a földje megszárad. A leveleket nem kell permetezni, és csak nagyon kevés tápoldatra van szüksége. A túltáplálás is hasonlóan káros, mint a túlöntözés.
Két-három évente érdemes átültetni, nyár elején. Levéldugványozással szaporíthatjuk. Egy 6 centiméteres levéldarabot vágjunk le, és azt nedves homokba dugva gyökereztessük. Két-három ilyen gyökeres levelet ültessünk át egy cserépbe, és az anyanövényhez hasonló növényt kapunk.
Hajtásai és levelei mérgezőek, fogyasztása nem ajánlott, mert allergiás tüneteket okoz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A nagy csalán

Az egyik legismertebb gyógynövény, amit azonban sokan csak gyomnak tartanak a csalán. A világon kb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük