Kezdőlap » Látnivalók » Angolkisasszonyok templomai és zárdái

Angolkisasszonyok templomai és zárdái

Az angolkisasszonyok templomai és zárdái közül az első a Belvárosban található (V. kerület, Váci u. 47.). Ez a templom egy elpusztult középkori templom helyén, a domonkosok számára épült (1747-49). 1755-ben épült a tornya, mely Mayerhoffer András műve. 1765-ben szentelték fel. 1787-től lett az angolkisasszonyoké.

Homlokzata háromszakaszos falpillérekkel tagolt. Középen toronnyal. Középrésze felett szegmensíves oromzaton angyalszobrok, az oromzatban ECCLESIA MICHAELI SACRA felirat látható (latinul: Szent Mihály temploma). A torony órapárkánya fölött lapos gúlatető feszül (1809). Főkapuját füzérdíszes ión oszlopok keretezik gazdag, golyvás párkánnyal, közepén Patron Hungariae (Magyarok Nagyasszonya) szoborral, a széleken angyalkákkal. Valamennyi Hebenstreit József szobrász, műve.

A homlokzat két szélső mezőjében rokokó keretű szoborfülkék vannak szerzetes szentek barokk szobraival. Oldalhomlokzata a Nyári Pál u. 2. felé 3 ablakos. Belseje dongaboltozatos teremtemplom, orgonakarzatának előrehajló ívét atlaszok tartják. Főoltárát négy szent szobra díszíti (1760 körüli munkák). Sekrestyeszekrénye, gyóntatószékei, padjai domonkos fafaragással díszítettek (1760 táján). A templomot és a zárdát Sedlmayr Jánosné állította helyre 1967-ben.

A templom melletti rendház háromemeletes, 10 ablakos középrizalittal. Kétemeletes kapuzata felett triglifsor van, közepén felirat 1813-as évszámmal. Kapualja lapos csehsüveg boltozattal fedett, barokk faajtóval. A templom 195o óta az esztergomi főegyházmegyéhez tartozó templomigazgatóság.

A második templom (Szarvas Gábor út 52. sz.) Almásy Mária, az angolkisasszonyok főnöknőjének kezdeményezésére a főváros és a kultuszminisztérium támogatásával épült a Zugligetben 1913 és 1917 között, a rathfarnhami (Írország) templom mintájára Hültl Dezső tervei szerint. Ehhez kapcsolódott az iskolaépület. Előbb kihelyezett káplánsága volt a krisztinavárosi, majd 1923-tól a városmajori plébánia keretében. 1945-től önálló lelkészség, 1970-től plébánia.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szent Péter bazilika

A reneszánsz és barokk idők leglenyűgözőbb épülete elérhető közelségben található, akár autóval vagy busszal is. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük