Kezdőlap » Hotel » Andorra a miniállam

Andorra a miniállam

Andorra egy Európában található miniállam, amely Franciaország, és Spanyolország között fekszik a Pireneusokban. Híres a dohánytermesztésről, ami többek között a hegyes vidéknek köszönhető, melynek legmagasabb pontja majdnem 3000 méter.
A hegyvidékes terület érdekessége, hogy egy Y alakban húzódó völgy tagolja szét, ahol egyben a Valira-folyó is folyik. Andorra rendkívül népszerű turisztikai célpont, évente több mint 9 millióan utaznak el ide, nemcsak nyáron, hanem a téli időszakban is. Ez nemcsak a vámmentességnek köszönhető, hanem a gyönyörű tájnak is. Mivel a miniállam kétnyelvű, ezért franciául, és katalánul is beszélnek a helyiek.

A fővárost Andorra la Vella-nak nevezik, habár sokszor inkább az államot közigazgatási közösségekre szokták bontani, nem pedig városokra. Az ilyen községekből 7 nagyobb található az országban, és érdekesség, hogy a turisták általában mindet felkeresik, mivel mindegyik más meglepetéseket tartogat. Habár történelmi örökségeknek sincs híján a hely, mégis sok turista első célpontja azok a vámmentes boltok, ahol italt, elektronikai cikkeket, és szivarokat lehet vásárolni.

Decembertől márciusig rengetegen járnak ide síelni, hiszen nagyon élénk a helyi magashegyi turizmus is, elsősorban az 1825 méter magason található Soldenbe, és a legmagasabb településre, az Envira-hágó melletti Pas de la Casa-ba járnak síelni. A fővárosban található több látványosság, elsősorban olyan épületek, mint a Törvényszék, és a Parlament épülete, mely 14. századi. A lombard stílusú 12. századi Szent István templom is a fővárosban található látványosság, ahogy a fő tér, a Plaza del Poblén is, a városhatárnál pedig egy híres kőkereszt található a 13. századi hídnál.

Az egyik helyi szállodai központ Escaldes-Engordany településen alakult ki, ahol termálvizes gyógyfürdő, és több bevásárlóközpont is található. Canillo városában helyezkedik el a híres zarándokhely, Meritxell, ahol Andorra védőszentje, egy 10. századi Madonna szobor tekinthető meg. Ugyanebben a városban érdemes megnézni egy románkori templomot, a San Joan de Caselles-t, és a Jégpalotát. Hogyha utazásunk során egész Andorrát szeretnénk bejárni, érdemes időt szakítani Ordino kisvárosára, ahol egy régi múzeumot fedezhetünk fel, másrészt pedig La Cortinada községre, ahol viszont egy 12. századi templomban egy 800 éves freskót tekinthetünk meg.

Az ország kultúrája rendkívül egyedi, ahogy ez meglátszik a nyelvben, a zenében, és a néptáncban is. Ugyanezt a katalán befolyást tapasztalhatjuk a hely gasztronómiájában is, hiszen két ételspecialitás is van, amit érdemes megkóstolni, az egyik a trinxat, amely szalonnából, burgonyából és káposztából készült, a másik pedig az escudella, amely csirkehússal, kolbásszal és húsgombóccal készült ragu. A helyi borkülönlegesség a forralt bor, citrommal, almával, mazsolával, és konyakkal ízesítve.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ismerjük meg Vrasna városát

Vrasna a Strymonikos tengeröbölben található, Thessalonikitől egy kicsit messze, 80 kilométerre. Maga a város a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük