Kezdőlap » Betegségek » Amit a miómáról tudni kell

Amit a miómáról tudni kell

Mi a mióma?
A mióma a méhben található jóindulatú daganat. Elhelyezkedhet a méhben befelé terjeszkedve, a méhen kívül, valamint a méh falába ágyazódva. Nagysága széles skálán mozog, a néhány milliméterestől a több centiméteresig terjedhet.
Elsősorban a 35-45 közötti korosztály veszélyeztetett. A kor előrehaladtával a miómás panaszok száma is emelkedik, ez az egyik leggyakoribb nőgyógyászati betegség.
Hogyan jön létre?
Kialakulásának okait nem ismerjük, több ok valószínűsíthető. Az egyik a hormonháztartás felborulása, amikor is túlsúlyba kerül az ösztrogén a progeszteronnal szemben. Utóbbit tartalmazó fogamzásgátló tabletták szedésével ez csökkenthető.
A mióma létrejöttében közrejátszhat még vitamin és ásványi anyag hiány, genetikai hajlam : akinek a családjában már előfordult hasonló megbetegedés, ott számítani lehet a mióma megjelenésére. Kialakulásában lelki tényezők is szerepet játszanak.
Mik a tünetei?
A miómák nagyságuktól függően okoznak panaszokat, akár tünetmentes is lehet egy miómás beteg.
Nagyobb méretű daganatok vérzésproblémákat okozhatnak: elhúzódó, rendszertelen, nagy mennyiségű vérzés, valamint előfordulhatnak hasi görcsök, hányinger, puffadás, székrekedés, akár meddőség, vetélés is.
Figyelmeztető jel lehet a rossz vérkép, figyelemzavar, türelmetlenség, nyugtalanság.
A mióma kezelése
Enyhébb tünetek esetén gyógyszeres kezelés javasolt, hormontartalmú, ill. vérzéscsillapító gyógyszerekkel.
Új eljárás az ún. mióma embolizáció, amikor is egy érben vezetett katéteren keresztül elzárják a miómát vérrel ellátó eret, ami ennek hatására elhal.
A hagyományos eljárás a műtét, melynek során igyekeznek a méhet megtartva eltávolítani a miómát, de ez nem mindig sikerül.
A mióma kezelése természetes módszerekkel is történhet, életmódváltással, tornával, helyes táplálkozással, de minden esetben konzultálni kell a nőgyógyásszal.
Nagyon fontos, hogy rendszeresen járjunk nőgyógyászati szűrővizsgálatra, figyeljünk oda magunkra, a méhünk, termékenységünk múlhat rajta.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük