Kezdőlap » Gyógyszerek » Amit a gyógyszer allergiáról tundi kell

Amit a gyógyszer allergiáról tundi kell

Gyógyszerallergiáról akkor beszélünk, ha a gyógyszerek szedésekor nem kívánt reakció alakul ki, ez elsősorban a teljes testre kiterjedő csalánkiütés (urticaria) mely viszkető, vörös, nagy kiterjedésű foltokkal jelentkezik erős viszketés kíséretében.

Nagyon ritka esetben egyéb szervek tünetei, vérképzőszervi eltérések, vesepanaszok. A betegek egy része összekeveri a gyógyszer mellékhatásokat (pl.: szédülés, hányás, hasmenés) a gyógyszerallergiával, de ez két merőben más dolog. Az allergia minden esetben a többszöri gyógyszerbevétel után jelentkezik, sohasem az első alkalommal. A gyógyszer allergia kivizsgálását Magyarországon 2 nagyvárosban tudják elemezni: Budapesten és Szegeden.

Az adott klinikán elvégzett LTT (lymphocyta transzformációs teszt) vizsgálat a beteg számára egyszerű, csupán csak egy vérvételből áll, majd a frissen levett kémcső vért steril körülmények között összehozzák a gyanúba vett gyógyszerrel, amikor is a fehérvérsejteket 5-7 napig tenyésztik, e közben jelentős átalakuláson mennek át, s ezután derül ki, hogy a beteg valóban allergiás-e. Ha igen, akkor az 100 %-os biztonsággal kimutatható, a negatív eredmény viszont lehet hamis is.

Pozitivitás esetén a beteg az adott készítményt a továbbiakban nem szedheti, és minden esetben fel kell hívnia kezelőorvosának vagy háziorvosának a figyelmét a meglévő gyógyszerérzékenységre, s amennyiben feltétlenül szednie kell az adott gyógyszert, akkor más hatóanyagú gyógyszert kell keresnie betege számára. Javasolt, hogy a beteg személyes okmányaihoz tűzze oda az allergiát bizonyító gyógyszerek neveit, hogy egy váratlan betegség esetén az orvos ennek mindig tudatában legyen.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A gyógyszer mindenre a legjobb megoldás?

Döbbenten látom reggel és este, hogy szívbeteg édesapám számra pontosan 16 féle gyógyszert visz be …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük