Kezdőlap » Betegségek » Amikor káros a gyümölcsevés

Amikor káros a gyümölcsevés

A gyümölcsök az egészséges étrend részét képezik. Azonban nem mindenki szervezete tolerálja a bennük található gyümölcscukrot. Az emésztési problémáért a bélfunkciók zavara felelős.

Egyre többen figyelnek oda a kiegyensúlyozott, tudatos táplálkozásra. Általában a különböző gyümölcsfajták is szerepelnek az étlapon, mivel viszonylag kevés kalóriát, és sokféle vitamint tartalmaznak. Azonban a gyümölcsfogyasztás sem mindig problémamentes, mivel a gyümölcscukrot (fruktózt) nem mindenki tudja megfelelően megemészteni. A kutatások azt mutatják, hogy Nyugat-Európában körülbelül minden harmadik ember kisebb vagy nagyobb nehézségekkel küszködik a fruktóz emésztésével kapcsolatban. Az okozott tünetek közé tartozik a hasfájás, puffadás, hasmenés, ezenkívül hányinger, étvágytalanság, alhasi görcsök vagy depresszív hangulat is felléphetnek.

A fruktóz-intoleranciát a bélműködés zavara okozza. A fruktóznak egy – a vékonybélben található – átvivőanyagra van szüksége, hogy a vérkeringésbe jusson. Amennyiben ez az átvitel nem működik megfelelően, a gyümölcscukor emésztetlenül kerül a vastagbélbe, ahol gázok és rövid láncú zsírsavak keletkeznek, ez vezet a kellemetlen tünetekhez.

Fruktóz-intolerancia esetén az érintettnek le kell mondania – részben, vagy teljesen – a gyümölcsök fogyasztásáról. A mértéket egyénileg kell kitapasztalni, meghatározni. Először a gyümölcsöket teljes mértékben nélkülözni kell, hogy a bélrendszer meggyógyulhasson. Ezután fokozatosan, lépésenként lehet visszavezetni a gyümölcsfogyasztást az étkezésbe. Sokan könnyebben emésztik a gyümölcscukrot, amennyiben a gyümölcsök magas fehérje-, és zsírtartalmú ételekkel együtt kerülnek az emésztőrendszerbe. A glükóz is javítja a bél képességét a gyümölcscukor felvételére. Egy gyümölcssaláta például könnyebben emészthető, ha egy teáskanálnyi szőlőcukorral megszórjuk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A pszichoterápia szerepe a bulimia gyógyításában

A megfelelő pszichológiai kezelés elengedhetetlen szerepet játszik a bulimiában szenvedő betegek tartós gyógyításában. Az evési …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük