Kezdőlap » Karrier » Álmos tizenévesek

Álmos tizenévesek

Állítólag az USA-ban és több Európai országban később csengetnek be az iskolákban, mert a kamaszok álmosak még reggel nyolc órakor. Angliában, néhány iskolában pedig kitolták az iskolakezdést kilenc, illetve tíz órára. Állítólag a tanulók iskolai teljesítménye javult, éberebbek lettek az órákon és lényegesen kevesebb fegyelmezési probléma adódott ezt követően.

Hazai vizeken maradva, tudósaink már kimutatták, hogy a tíz-tizenkét éveseknél megváltozik az alvási mintázat, mert az álmosságért felelős hormon a melatonin, csak este tíz óra után kezd termelődni, így két órával később lesznek álmosak, mint az óvodások, vagy a kisiskolások. Ez a „kutya” hormon az, amelyik miatt alvajáróként közlekednek az iskolában, sőt némelyek elalszanak óra alatt.

Persze szerepet játszik ebben az is, hogy a számítógépek, vagy most már az okos telefonok és a tabletek is tovább tolják az elalvási időt. A chatelés, a facebookolás, megfelelő izgalmakat idéznek elő, és a felfokozott érzelmek közepette az elalvás is nehéz. Ennek egyenes következménye a reggeli felkelés nagy nehézségek árán valósul meg, vagy épp meg sem valósul. Késnek a suliból, jönnek a büntetések, melyek hatására ingerültek, depressziósak lesznek, romlik a teljesítő képességük.

Megoldásként a későbbi iskolakezdést javasolják.
Valóban ez lenne a megoldás?

Hogy volt ez a hatvanas-hetvenes években?
A faluról bejáró diáknak hajnalban öt órakor kellett kelnie, hogy a megfelelő autóbuszjárattal eljusson a városba ahol az iskola, vagy a munkahely várt rá. Többeknek a gyakorlati képzési napokon még korábban kellett kelnie. Érdekes egy diák sem aludt el az esztergagép mellett, vagy a bányában a szén lapátolása közben. Miért nem?

Mert időben lefeküdt aludni. És nem zavarta őket a melatonin hormon, csak az odafigyelő szülő ágyba parancsoló hangja. (Hol vannak a mai szülők?) Na persze az okos telefont sem vitte magával a paplan alá, mert nem volt olyan. Mindegyikük megtanulta a szakmáját, ma már dolgos emberek, üzemvezetők, vállalkozók lettek.

Biztos, hogy a későbbi iskolakezdés a megoldás?
Még annak rovására is, hogy ez miatt a délutáni szabadidős tevékenységek meghiúsulnak, hogy nem lesz sportolásra idő, a szakkörök, a hangszeres próbák estig tartanak?

Nem kellene inkább a modern, de nélkülözhető „kütyüket” elvenniük a szülőknek?
Talán meg kellene próbálni! A szülő nagyban hozzájárulhat, hogy ne a stresszesen menjen iskolába a gyermeke, hanem kipihenten, esetleg még felkészülten is!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fiatal munkavállaló

Diákok tízezrei járnak nyáron dolgozni, valamilyen diákmunka program, vagy iskolaszövetkezet keretein belül. Vannak, akik csak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük