Kezdőlap » Fitnesz » Állóképességi edzés egész évben

Állóképességi edzés egész évben

Az állóképességi edzés gyűjtőnév, azokra a sportágakra vonatkozik, amelyekkel állóképességünket növeljük. Az edzésforma lényege, hogy hosszabb időn keresztül kell állandó teljesítményt nyújtani. Az állóképességi sportok erősítik a szívet, az érrendszert, és bizonyos izmokat. Mielőtt belekezdünk az állóképességi edzésekbe, ajánlott átgondolni, melyik az a sportág, amely megfelelő a fizikai állapotunk, teljesítőképességünk szempontjából. Az állóképességi edzéshez sokféle sportág ideális: például a biciklizés, a Nordic Walking, az úszás, vagy a futás. Gondolnunk kell azonban arra is, hogy nemcsak a melegebb időszakban, hanem télen is ajánlott a rendszeres testmozgás, így a hidegebb hónapokra is javasolt alternatívát keresni.

Az úszás egész évben végezhető. Ez az állóképességi sport óvja az ízületeket, így azok számára is ideális, akik súlyproblémákkal küszködnek, és az edzés segítségével szeretnének megszabadulni a felesleges kilóktól. A biciklizés akár családi program is lehet: egy közös biciklitúra egyesíti a kirándulást, és az állóképességi sportot. Télen edzhetünk szobabiciklivel, futópadon, vagy az edzőtermi kardio gépeken. A túrázás évszaktól független, ezenkívül a séta, vagy a Nordic Walking is ideális szabad téri edzésmódszer télen, és nyáron egyaránt.

A kezdőknek csak fokozatosan ajánlott hozzászoktatni a szervezetüket a terheléshez. Az állóképesség edzése, növelése hosszú folyamat. Először a rövidebb edzések is elegendőek, szükség szerint szünetekkel megszakítva. Az első héten legfeljebb 30 perces edzéseket végezzünk. Legfeljebb 4-5 edzés ajánlott hetente. A terhelést minden héten kis lépésekben növeljük. Indokolt esetben az állóképességi edzés elkezdése előtt orvosi vizsgálatra lehet szükség.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szabadtéri sport télen is: a fülek védelme a hidegebb hónapokban

Az őszi, és téli hónapok hidegebb időjárásában a fülek védelme külön odafigyelést igényel. A füleink …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük