Kezdőlap » Jog » Állami szervek rendszere

Állami szervek rendszere

Az állami szervek rendszerét sajátos hatáskörük, módszerük, szervezetük ( lehet testületi vagy egyedi) és szabályozásuk (szigorú vagy laza) alapján különböztetjük meg.

Hét fő állami szervtípus van. Az első a fegyveres és rendvédelmi szervek. Ide tartozik a hadsereg, a rendőrség, valamint az erőszak és a nyilvántartás is. A második a közigazgatási szervek. Ide tartozik az építésrendészet, az idegenrendészet. A harmadik a bíróságok. A negyedik a törvényességi felügyeleti szervek. Az ötödik a diplomáciai szervek, amelyet a központi állami képviseleti szerv (azaz az Országgyűlés) követ. Az utolsó helyen pedig a területi önkormányzatok állnak. Az állami képviseleti szervek lehetnek parlamentárisak, korporációs-hivatásrendiek, valamint szovjet típusú, üzemi elven szerveződő rendszer.

A parlamentárisra a demokrácia a jellemző, bár a formális parlament diktatúrákban is előfordulhat. A korporációs-hivatásrendi szervek olyanok, mint például a régi fasiszta Olaszország. Tehát ágazatonként mind a munkaadók, mind pedig a munkavállalók is benne vannak, nem jelenít meg sajátos munkavállalói érdekeket.
A szovjet típusú rendszer sok tekintetben hasonlít a korporációs rendszerhez, azonban itt egy platformra helyezik az üzem igazgatását, illetve a dolgozókat is.

A területi önkormányzatok a helyi közügyek intézését végzik, itt a jegyző rendelkezik az államigazgatási hatósági jogkörökkel. A kormány pedig az állami politika fő irányát határozza meg és látja el, tehát a politikáért felelős.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakástámogatás

A 122011es kormányrendelet a lakásigényt írja elő. Itt a feltétel, hogy a költség 30%-át és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük