Kezdőlap » Fitnesz » Alkaredzés: ne vigyük túlzásba

Alkaredzés: ne vigyük túlzásba

Az alkar edzése egyes esetekben szükséges lehet, a optikailag kiegyenlített eredmény eléréséhez az izmok fejlődésénél. Az alkar izmait akár azzal is erősíthetjük, ha erősen ökölbe szorítjuk a kezünket: látható is, ahogy a mozdulat során az alkar megfeszül. Növelhetjük a gyakorlat hatékonyságát, ha vállmagasságban oldalra emelt karokkal végezzük. Így akár a reggelt is kezdhetjük alkaredzéssel, vagy egy rövid munkahelyi szünet során is elvégezhetjük a gyakorlatot.

Természetesen különféle eszközökkel is növelhető az alkaredzés hatékonysága. Népszerűek például az összeszorítható fogók, erős, de rugalmas anyagból készült karikák. Vigyáznunk kell azonban, hogy ne vigyük túlzásba az alkaredzést: a túlzott megerőltetés ínhüvelygyulladáshoz vezethet. Ha súlyzót használunk az alkar erősítéséhez, válasszuk a kétkezes súlyzórudat: az egykezes súlyok használatával a csukló kifordulását, vagy az ínszalagok túlzott kinyúlását kockáztathatjuk, ha helytelenül végzünk egy gyakorlatot. Az egyik legnépszerűbb gyakorlat az álló karhajlítás, lefele néző kéztartással. Figyeljünk, hogy a csuklót ne hajlítsuk. A gyakorlatot a szokásosnál kisebb súlyokkal ajánlott végezni.

Az alkar erősítéséhez a saját testsúlyos gyakorlatok is megfelelőek. A fekvőtámaszok például kitűnőek erre a célra. Az edzés hatékonysága javul, ha a fekvőtámaszt szűkebb kéztartással végezzük. Otthon is használhatunk súlyzókat: fontos azonban, hogy a könnyű súlyokkal kezdjük, és csak fokozatosan növeljük az intenzitást. A kézisúlyzók helyett akár teletöltött ásványvizes flakonokat is használhatunk az alkart erősítő gyakorlatokhoz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mely vitaminok fontosak az izomépítéshez?

Amennyiben izmaink méretét növelni szeretnénk, számos tényezőt figyelembe kell vennünk. A megfelelő edzés, és elegendő …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük