Kezdőlap » Egészséges életmód » Akupresszúra

Akupresszúra

Az akupresszúra az akupunktúra enyhébb módozata, ahol nem tűszúrással, hanem az akupunktúrás pontokat kézzel, vagy elektromos, ill. lézeres módszerrel ingerlik.
A módszer Ázsiából indult, egészségmegőrző, fájdalomcsillapító hatása van, ez utóbbiban tud a leghatékonyabban segíteni.

Ránctalanító, anyagcserét, vérkeringést javító hatása miatt már a szépségiparban is sikerrel alkalmazzák.
Reflexmechanizmuson alapszik, ami azt jelenti, hogy a stratégiai akupunktúrás pontokat nyomással stimulálva elérhetjük, javuljon a belső elválasztású mirigyek működése, a vérkeringés, a nyirokkeringés, a salakanyagok távozása a szervezetből. Segíti az ellazulást, enyhíti a fájdalmat.
Módszerei a nyomás, amit időseknél és gyerekeknél, valamint kevésbé izmos testrészeken alkalmaznak. Az úgynevezett szurkálás, ami történhet egy ujjal, erős ingerléssel, vagy több ujjal, enyhe ingerléssel. A nyomás-felemelés módszerével a mélyebb rétegek inait, idegeit stimulálják. A csípéssel szintén a mélyebb ingerlést végzik.

Az akupresszúrás pontot a nyomás növelésével körkörösen masszírozzuk, míg enyhe fájdalmat nem érzünk. A kezelés egy ponton mindössze néhány percig tart, a teljes időtartamot és gyakoriságot a beteg állapota és a kezelések hatékonysága határozza meg.
A kínai gyógyászati módszereket széleskörűen alkalmazhatjuk, krónikus és akut betegségeknél, időseknél és gyerekeknél is.
Külső kezelésként nem csak az akupresszúrát, vagy akupunktúrát alkalmazzák, hanem más, hagyományos módszert, többek között fito- és hőterápiát, tai chit, kínai masszázst, belső kezelésként meditációt, táplálkozásterápiát.

A hagyományos kínai orvoslás szerint az egészséges ember kívül-belül kiegyensúlyozott. Megbetegedésének oka ennek az egyensúlynak a megbomlása, gyógyulásunkhoz ezt kell helyrehoznunk.
Míg a nyugati orvoslás önmagában a betegségre, a kórokozóra koncentrál, addig a kínai gyógyászat az egész szervezetet figyeli és gyógyítja. Amikor megbetegszünk, tüneteink csak egy részét képezik szervezetünk egyensúlyvesztésének. A kínai orvoslás ez esetben azt vizsgálja, hogy mi lehet a kapcsolat ok és okozat között.

Vannak olyan betegségek, ahol kizárólag kiegészítő terápiaként alkalmazható az akupresszúra, de önmagában is hatékony lehet egyes emésztőrendszert érintő problémák esetén, pl. puffadás, székrekedés, hasmenés, ezen kívül szívritmuszavarnál, különböző gyulladások kezelésére, köszvény, szénanátha, lumbágó, fejfájás, hólyaghurut kezelésére.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az ásványi anyagok szerepe a táplálkozásban

Az egészségünk megőrzésében fontos szerepe van a kiegyensúlyozott, vegyes étrendnek. A szervezet számára a fenntartáshoz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük