Kezdőlap » Látnivalók » Akropolisz

Akropolisz

A kezdetek kezdetén az Akropolisz egy helyi nemes erődítményeként funkcionált. Az egész régióra sikerült kiterjesztenie befolyását ennek a bevehetetlen erődítménynek köszönhetően, később Athén királya, vallási és politikai vezetője is lett egy személyben. Elhatározása által felajánlotta az Akropoliszt Athéna istennőnek, majd a hatalom az aristoinak-nak (legjobbak) nevezett földbirtokosok körében került kézről kézre. Ezek a földesurak személyesítették meg a későbbi arisztokrácia képviselőit.

Ezt követően az athéni demokrácia került hatalomra, melyet a perzsák időszámításunk előtt 480-ban kíméletlenül eltiportak, a templomokat egytől egyig lerombolták, azokat a szobrokat, melyeket sikerült megmenekíteniük, a görögök sziklaodúkba rejtették. Eme remekműveket a mai napig az Akropolisz múzeumában lehet megtekinteni. A görög városállamok szövetséget hoztak létre a perzsák ellen, melynek pénztárává, a háborús kincsek őrzőjévé Athént választották. A szövetség döntése által a város soha nem látott hatalomra tett szert. A pénzügyi bőséget kihasználva Periklész volt, aki az Akropolisz templomainak újbóli felépítése mellett döntött.

A ma látható romok Pheidiasz, az ókor legnagyobb szobrásza munkáiból maradtak fent. A rómaiak időszámításunk előtt 86-ban foglalták el Görögországot, melynek városait kifosztották és lerombolták, de ők az Akropoliszt nem bántották. A bizánci keresztények az V. században eltávolították az aranyból és elefántcsontból készült Athéna szobrot, mely sajnos a napjainkig sem került elő. A keresztény birtokban lévő templomot a törökök 1456-ban erődítménnyé változtatták, mecsetet, lőszerraktárakat hoztak létre benne. A Parthenon felrobbantása egy velencei tábornok nevéhez köthető, aki a törökök kiűzésére azon nyomban bombázni kezdte az Akropoliszt. Lord Elgin fosztogatása jelentette az utolsó méltánytalanságot 1801-ben, aki a Parthenon legszebb darabjait a British Museumban helyezte el. Azóta többször próbálták visszaszerezni a márványszobrokat, azonban úgy látszik az angoloknak nem túl sietős.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szent Péter bazilika

A reneszánsz és barokk idők leglenyűgözőbb épülete elérhető közelségben található, akár autóval vagy busszal is. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük