Kezdőlap » Betegségek » Ágybavizelés

Ágybavizelés

A vizeletürítés akarattól független, alvás alatti jelentkezése ágybavizelés, más szóval enurézis. A vizeletürítés akaratlagos irányítása általában a 2. életév végére a 3. életév első felére fejlődik ki. Ehhez a központi idegrendszer tökéletes működésére és egy feltételes reflexrendszer kialakulására van szükség, aminek következtében megszokássá válik a vizeletnek csak akaratlagos, bizonyos időközönkénti kiürítése. Ha a központi idegrendszer bármely okból sérült, ez a folyamat késhet, sőt a „szobatisztaság” még nappal is hiányos lehet. Gyakrabban azonban anatómiailag ép idegrendszer esetében is késik a vizeletürítés akaratlagosságának kialakulása, vagy válik újra ágyba vizelővé a gyermek. A panasz többnyire 3-6. életév között jelentkezik, de iskoláskorú gyermeknél is előfordul. Az ilyenkor szükséges orvosi kivizsgálás nemcsak az idegrendszer és a vizeletkiválasztó szervek épségét ellenőrzi, hanem más szervi betegségeket, mint például a cukorbaj is igyekszik kizárni.

Ha szervi eltérést nem találnak és a helyzetek többségében ez a helyzet, úgy a zavar psziché eredetű, a család, a környezet és a gyermek harmonikus együttélésének hiányából fakad. Megnyilvánulhat ez a „szobatisztaság” idő előtti és nem megfelelő erőltetésében, a gyermek érzelmi elhagyatottságában, vagy éppen túl féltésében és indokolatlan dédelgetésében. A család rendezetlen élete (például elvált szülők) megzavarja a gyermek pszichés fejlődését és ennek egyik tünete lehet az ágybavizelés. Éppen ezért a gyógyszeres és diétás kezelés önmagában nem elég. A legjobb eredmény összetett kezeléssel érhető el, melyben a szakszerű pszichoterápiának van nagy szerepe. Igen fontos a gyermek és környezete közötti konfliktusok felszámolása, vagy időleges kiiktatása teljes környezetváltozással. Ezzel párhuzamosan kiépítik a megfelelő erősségű feltételes reflex rendszert.

Ezt a folyamatot a folyadékfogyasztási szokások szabályozásával, az elalvás utáni néhány órával történő vizeltetéssel, gyógyszerekkel és elektroterápiával is támogatják. Sajnos akár kórházban, akár ismerős családnál történik meg igen gyakori a visszaesés lehetősége. A környezeti ártalmat ugyanis csak ritkán sikerül teljesen megszüntetni. Idő múltával a gyermekközösség kedvező hatása, a családi konfliktusok spontán, vagy külső segítséggel való megoldása és az idegrendszer további fejlődése révén szűnik meg teljesen.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük