Kezdőlap » Adózás » Adókedvezmény és a súlyos fogyatékkal élők

Adókedvezmény és a súlyos fogyatékkal élők

Érdemes lenne mindenkinek aki, súlyos hallás-, mentális-, látás- vagy mozgásszervi fogyatékossággal él, utána járnia, hogy amennyiben jövedelmet valósít meg, mely nem adómentes, jogosult-e arra az adókedvezményre, melyet a kormányrendelet meghatározott. Eme rendelet pontosan kitér arra és precízen definiálja, hogy ki számít súlyos fogyatékosnak, azaz a hallás fogyatékosságnál a hallásküszöb értékét veszik alapul, a mentális fogyatékosságnál az intelligencia a mérték, a látás fogyatékosságnál figyelembe veszi nemcsak a látó élességet, de a távol- közel látást is és a látótér milyenségét is. A mozgásszervi fogyatékosság meghatározására a rendelet tömegközlekedési eszközök használatára való képességet veszi alapul.

Természetesen szakorvoshoz kell fordulni, abból a célból, hogy a szakorvos alapos kivizsgálás mellett fel tudja állítani a diagnózist, és meg tudja határozni a fogyatékosság jellegét illetve, hogy tartós vagy átmeneti betegségről van-e szó. Ez után, a szakorvos által kiállított dokumentumokkal a házi orvost kell felkeresni, hogy kiállítsa a végleges igazolást, mely szükséges az adókedvezmény jogosultságának igazolásában.

Amennyiben valaki jogosulttá válik a súlyos fogyatékkal élők számára kidolgozott adókedvezményre, melyet a személy jövedelemadóról szóló törvény meghatározott, jelentős összeget tud megtakarítani havonta, hiszen a megvalósított jövedelme után fizetendő adó lecsökkenthető. Ennek a mértékét az év első napján meghatározott minimálbéralapján lehet meghatározni, tehát eme bér öt százaléka adja azt az összeget, mellyel csökkenthető a jogosult bérének adója havi szinten. Tulajdonképpen, ez az összeg a 2014-es évben 5075 forintot jelent.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Betegség után is jár adókedvezmény!

Ma már egyre többen tudnak róla, hogy hosszabb, vagy tartós betegség után is igénybe vehető …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük