Kezdőlap » Egészséges életmód » A zsurló, mint gyógynövény

A zsurló, mint gyógynövény

A zsurló (Equisetum arvense), vagy más néven mezei zsurló, kannamosó fű, bábagulya, cindrót, békarokka a zsurlófélék családjába tartozik. Termőterületeit figyelembe véve tökéletesen megterem nyirkos réteken, árokpartokon, kapásokban, töltéseken. Tapintata érdes jellegű, virágokat nem termő, spórás növény.

Gyökértörzse elágazó, a talajban mélyen fekvő, sötétes, feketés színezetű. A tavasz korai időszakában ágatlan, egyszerű spóratermelő szárai hajtanak ki, ezután májusban lelhetők fel az ágas hajtásai. A hajtásoknak a szárai 20-50 centiméter magasságúak, egyenesen felemelkedő 5 milliméter vastag szürkészöld színű, merev felületén 15 körüli bordák vonulnak végig. A csomós szárnál az oldalágak 7-8 centiméter hosszúak, 3-5 élűek, néha újból elágazódnak és bordázottak.

Nyári meddő-hajtások gyűjtendőek, melyekből 4 kilogrammnyi mennyiségből nyerhetünk ki maximum 1 kilogramm szárazárut . A drog, melyet felhasználhatunk belőle összesen 8-10% szaponint, szerves savakat (akonit, oxál), kovasavat, zsírt, gyantát, ekvizetonint, ekvizetrin flavongliozidát tartalmaz.
Vizelethajtásra tökéletes a főzete, valamint izzasztásra, vesetisztításra, vérzéscsillapításra, továbbá epe és májbántalmakra főzhetünk belőle teakeveréket. Használható még reuma, és mészlerakódás okozta bántalmak ellen is.

Bár nagyon hasonlít, de nem szabad összetéveszteni az erősen mérgező mocsári zsurlóval (Equisetum palustre), valamint a teljesen hatástalan, orvosi célokra egyáltalán nem hasznosítható ágas zsurlóval (Equisetum ramosissimum).

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük