Kezdőlap » Egészséges életmód » A zsír, és a fehérje kombinációja megterheli az anyagcserét, sőt, túlsúlyt okozhat

A zsír, és a fehérje kombinációja megterheli az anyagcserét, sőt, túlsúlyt okozhat

Egy kutatás során újból bebizonyosodott, hogy az étkezések megfelelő összeállítása is fontos az egészségmegőrzés szempontjából. A vizsgálatok középpontjában a fehérje, és a zsír kombinációja állt. Az eredmények szerint ezek a tápanyagok valóban hatással vannak az inzulinszintre, és a kettes típusú cukorbetegség kialakulására. Idáig a cukor, és a zsírok kombinációját tartották a diabétesz kiváltó okának, de úgy tűnik, ezt a fehérjékre és a zsírokra is ki kell terjeszteni.

Az amerikai kutatók állatkísérletek során vizsgálták a zsírban, és fehérjében gazdag étrend hatását. Azoknál a kísérleti patkányoknál, amelyek ilyen összetételű tápot kaptak, gyorsabban kialakult az inzulinrezisztencia, mint a normál tápot fogyasztó kontrollcsoportnál. A fehérjében található aminosavak is fontos szerepet játszottak a jelenség kialakulásában: a normál fehérje-, és magas zsírtartalmú tápon élő állatoknál a cukorbetegséghez vezető első lépésnek tartott inzulinrezisztencia nem volt gyakoribb.

A kutatók nemcsak állatkísérleteket végeztek, embereket is vizsgáltak. A túlsúlyos, és a normál testsúlyú kísérleti alanyok anyagcsere-profiljának összehasonlítása meglepő eredményeket hozott. A túlsúlyos résztvevőknél az aminosavak koncentrációja magasabb volt, ami az inzulinrezisztenciára is hatott. A kutatók valószínűsítik, hogy közvetlen összefüggés lehet az inzulinrezisztencia, és a zsírban, illetve fehérjékben gazdag étrend között. A tanulmány fontos tanulsága, hogy a diabétesz rizikóját valamivel csökkenthetjük, ha kerüljük ezt az élelmiszer-kombinációt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük